Vernieuwde impuls voor het Britse i-D

Het Britse tijdschrift i-D bestaat in augustus 25 jaar. Vanaf het februarinummer maakt deze publicatie een doorstart om opnieuw op een frisse manier naar identiteit in de breedste zin te kijken. Deze serie themanummers, tot en met januari 2006, belooft nu al een vernieuwde kijk op de wereld van i-D. De prominente aandacht voor beeld wil daarbij een nog duidelijker standpunt innemen, binnen dezelfde ruimte voor diversiteit.
In 1980 is het blad gestart vanuit de punkbeweging door Terry Jones, destijds Art-Director van de Britse Vogue, samen met zijn vrouw Tricia en een generatie gelijkgestemden. I-D wilde een tegenovergestelde richting aangeven. Het blad groeide al in de beginjaren uit tot een stijlbijbel tussen punk en avant-garde, met de wereld om ons heen met invloeden van mode tot muziek.

Ieder nummer werkt rond een thema. De knipoog, geïnspireerd door het logo, komt terug op iedere cover. Expressie en individualiteit staan voorop. Veel fotografen hebben er hun eerste kansen gekregen. Voor gevestigde fotografen blijft i-D een creatief platform om veel verder te kunnen gaan dan in andere media. Op de website van het tijdschrift is veel informatie te vinden van de fotografen die bij de familie van i-D horen.

Iedereen leest iets anders in i-D. Het is daarbij opvallend dat de titel op wereldformaat uitgegroeid is, met vele glossy advertentiepagina’s die in Vogue terug te vinden zijn. Ieder nummer van i-D werkt rond een thema. Het blijft opvallend dat de nummers van de afgelopen jaren zo gemakkelijk uitwisselbaar zijn; op het eerste oog lijken allemaal steeds op elkaar. Continuïteit is belangrijk voor een tijdschrift. Nu worden er bij i-D weer duidelijkere keuzes gemaakt.

In het februari nummer, Volume II, N°1, staat mannelijke identiteit centraal, in het maart nummer komt vrouwelijke identiteit aan bod. Aansluitend volgen leeftijd/schoonheid in april en afkomst/bestemming in het mei nummer. Bekende externe medewerkers, van internatonaal gelauwerde art-director tot bij leven en welzijn legendarische fotografen als David Bailey, zijn gevraagd om aan deze nummers mee te werken. Wereldwijd van Londen via Helsinki en Berlijn, tot Sao Paolo of Tokio, en weer terug thuis.

Een expositie rond i-D, aangevuld met nieuw materiaal, is in Londen gepland vanaf eind juli. Aansluitend zal deze tentoonstelling doorreizen naar verschillende bestemmingen. Wordt vervolgd.

Maurits Brands

• Kijk op www.i-dmagazine.com voor een volledig overzicht van fotografen en meer