Verslagen van weer een debat over manipulatie

Woensdagavond was er in Nieuwspoort wederom een debat over digitale manipulatie in de fotojournalistiek. PhotoQ biedt de mogelijkheid het hele debat te beluisteren. En verwijst naar enkele geschreven verslagen.
Het debat is georganiseerd door Nieuwspoort, bij gelegenheid van de opening van de tentoonstelling aldaar van de winnaar van de Nieuwspoort Fotojournalist van het Jaar, Joost van den Broek. Die overigens door omstandigheden niet aanwezig was. Sprekers achter de tafel waren fotograaf Martijn Beekman, fotoredacteur Annelies Kuiper van nrc.next, Eduard de Kam van het Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie (NIDF) en Edie Peters van PhotoQ en het fotografenvakblad P/f.

De avond begon met een uiteenzetting aan de hand van een projectie met voorbeeld-manipulaties door Eduard de Kam, het gedeelte dat we niet in de geluidsopname hebben meegenomen omdat het ongemakkelijk is om te luisteren naar een verhaal over foto’s die we hier niet kunnen laten zien (auteursrecht). Het gesprek dat hieronder kan worden beluisterd begint gelijk na de projectie met een vraag van gespreksleider Max van Weezel aan De Kam over de vraag wat hij precies moest doen nadat hij door de Volkskrant was gevraagd een onderzoek te doen naar een aantal gemanipuleerde foto’s van Jean-Pierre Jans:

Verslag van Roodpetje: Photoshop is voor ‘domme’ mensen

Verslag van Alexander Pleijter: www.toekomstvandejournalistiek.nl

Verslag van Joop van Reeken: Rare jongens, die fotografen…