Vrijdag 9 september tussen 21 en 22 uur is op een groot scherm op de Stadsschouwburg aan het Leidseplein in Amsterdam een videoclip te zien. U2 leende het nummer Miss Sarajevo uit en First8 maakte er de beelden bij. Het resultaat is een heldere aanklacht tegen de wereldwijde extreme armoede. Bezoekers van het Leidseplein die geraakt worden door het onderwerp, kunnen direct zelf in actie komen. Er zijn 8 tips die hen op weg helpen.
Armoede in beeld
Foto’s van mensen die wereldwijd leven in extreme omstandigheden zijn met een speciale techniek bewerkt tot 3 dimensionale, bewegende beelden. De bandleden van U2 stelden bij hoge uitzondering het nummer Miss Sarajevo beschikbaar voor de videoclip van First8. Bij de videoclip horen ansichtkaarten. Op de achterkant wordt duidelijk dat armoede misschien ver weg is, maar oplossingen dichter bij huis zijn. 8 tips verleiden de lezer zelf iets te doen in de strijd tegen armoede.
8 Tips
Altijd al willen weten hoe rijk u bent? Een berekening geeft inzicht in hoe hoog u staat op de ‘global rich list’. Ook laat de berekening zien hoeveel geld u te besteden heeft als u 1 uur salaris inlevert. Dan is er vast ruimte om een kind een jaar naar school te sturen, een vluchtelingenfamilie onderdak te bieden, mee te bouwen aan een hospitaalschip, een ArtBag te kopen of op een andere manier in kinderen te investeren. Bijvoorbeeld door een petitie te tekenen tegen kinderarbeid. Een bijdrage kan ook symbolisch zijn. Bijvoorbeeld door het dragen van het witte armbandje, het internationale symbool van de strijd tegen armoede. Deze tips zijn te vinden onder het balkon van de Stadsschouwburg Amsterdam.
First8
De videoclip van fotograaf Sander Veeneman was de afgelopen twee weken al op verschillende plekken te zien. Zo draaide de clip in de 233 grotere bioscoopzalen en was deze te zien in de reclameblokken van de publieke en commerciële zenders. De komende week blijft de videoclip ook te zien op de muziekzenders MTV, TMF en The Box. Tot het einde van het jaar zal de video nog geregeld te zien zijn. De ansichtkaarten worden tot de VN-top in Nederland verspreid.
Deze campagne is het vervolg op de actie van vorig jaar. Toen verstuurde First8 ruim 25.000 fotoboekjes naar de invloedrijken van de wereld, zoals regeringsleiders, monarchen en topmensen uit het bedrijfsleven. 1,6 miljoen fotoboekjes werden toen in Nederland verspreid, voornamelijk via postkantoren en tijdschriften. Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties roemde het fotoboekje en noemde de actie ‘the power of the individual’.