Vier Nederlanders genomineerd voor Sony World Photography Awards

Vier Nederlandse fotografen zijn genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2016 (SWPA), naar eigen zeggen ’s werelds grootste fotografiewedstrijd. Drie genomineerden maken kans op een prijs in de wedstrijd voor professionele fotografen en één genomineerde maakt kans op een prijs in de open wedstrijd, zo lezen we in een persbericht van de organisatie.

Het persbericht vervolgt:

Het aantal inzendingen uit Nederland nam met 116 procent toe ten opzichte van 2015. De fotografen werden geselecteerd uit het recordaantal van 230.103 inzendingen uit 186 landen. Het totale aantal inzendingen voor de Sony World Photography Awards sinds de lancering in 2007 bedraagt meer dan een miljoen foto’s.

De volgende Nederlandse fotografen werden door een jury van experts (volledige lijst hier) geselecteerd voor de shortlist:

  • Yvonne Brandwijk, categorie Professional Candid
  • Marielle Van Uitert, categorie Professional Contemporary Issues
  • Simone da Lima, categorie Professional Still Life
  • Max van Son, categorie Open Architecture

De deelnemers op de shortlist nemen het tegen elkaar op voor winst in hun categorie en voor de titels Iris d’Or en Open Photographer of the Year, plus een gedeelte van de $30.000 aan prijzengeld. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een gala-avond in Londen op 21 april. Het werk van de fotografen zal ook in Londen te zien zijn als onderdeel van de Sony World Photography Awards 2016-tentoonstelling in april en mei en wordt bovendien gepubliceerd in het Sony World Photography Awards-boek, editie 2016.

Yvonne Brandwijk, categorie Professional Candid

131001875070288197_Yvonne_Brandwijk_Netherlands_Shortlist_Professional_Candid_2016_7.PR
Foto Yvonne Brandwijk

Yvonne Brandwijk (1971) is een fotografe uit Amsterdam. Ze studeerde aan de Koninklijke academie voor schone kunsten in Breda en werkt samen met diverse reclamebureaus en tijdschriften. Sinds 2014 focust ze op opkomende steden en samen met journalist Stephanie Bakker heeft ze Future Cities gecreëerd, een transmediaal project (documentaire, levensverhalen en live-events) over vijf van ’s werelds boeiendste opkomende stedelijke gebieden.

Haar foto ‘Kinshasa, Paris of Africa 2025’ staat op de shortlist in de categorie Professional Candid en belicht op documentaire wijze de modesector in de snelgroeiende economie van Congo.

Yvonne Brandwijk over de Awards: “Op de shortlist staan van de Sony World Photography Awards helpt de impact van dit project te vergroten. In plaats van te focussen op de negatieve impact van urbanisering, benadruk ik met deze foto de energie en de inspiratie van opkomende steden.’’

Marielle Van Uitert, categorie Professional Contemporary Issues
Marielle Van Uitert is documentair fotografe uit Vught. Ze studeerde af aan de Fotovakschool in Amsterdam en Boxtel en richt zich in haar werk op het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.

Ze won diverse internationale prijzen voor fotojournalistiek, schreef twee boeken en is geselecteerd voor de shortlist in de categorie Professional Contemporary Issue met de foto ‘A look behind El Salvador’s new Iron Fist approach’. In dit werk onderzoekt ze de maatschappelijke en menselijke impact van het geweld in Latijns-Amerika.

Marielle Van Uitert over haar nominatie: “Ik ben bijzonder vereerd dat dit verhaal geselecteerd is voor de shortlist. Ik probeer verschrikkelijke situaties tastbaar te maken aan de hand van persoonlijke verhalen en Tatiana Rivera verdient het om herinnerd te worden.”

Simone da Lima, categorie Professional Still Life

131001437356782808_Simone_da_Lima_Netherlands_Shortlist_Professional_Still-life_2016_8.PR
Foto Simone da Lima

Simone Da Lima is een voedselfotografe uit Almere met een uitgebreide expertise in visual brand identity op het vlak van duurzaamheid. Sinds 2013 focust ze in haar werk op culinaire stillevens op smartphone met een opvallend minimalistisch en poëtisch verhaal.

Haar foto ‘Undress to Impress’, waarin gewone ingrediënten worden weergegeven om hun gezonde eigenschappen in de verf te zetten, is geselecteerd in de categorie Professional Still Life.

Over haar nominatie zegt Simone da Lima: “Het is een hele eer om naast getalenteerde Still Life-fotografen op de shortlist te staan. Het is de kers op de taart na drie jaar hard werken aan de ontwikkeling van mijn eigen portfolio. Ik kijk uit naar de bekendmaking in april en wens alle andere fotografen op de shortlist veel succes.”

Max van Son, categorie Open Architecture

130991830768414810_Max_Van_Son_2_Netherlands_Shortlist_Open_Architecture_2016
Foto Max van Son

Max van Son is een internationaal gerenommeerd architect en focust als fotograaf op architectuur en design, milieu en abstracte stadsfotografie.

Hij werd geselecteerd voor de shortlist met het beeld ‘Roll Over’, dat een verbluffende abstracte weergave vormt van een meerlaags parkeergebouw in Amsterdam.

Max van Son over zijn nominatie: “Ik ben bijzonder verheugd om te horen dat ik voor de derde keer geselecteerd ben voor de shortlist! Eerder was dat ook al het geval in de categorie Open Architecture tijdens de Sony World Photography Awards 2013 en 2014. Het is bijzonder stimulerend dat mijn foto ook dit jaar een bijzondere vermelding heeft gekregen in de categorie Open Architecture. Ik kijk ernaar uit om alle foto’s van de genomineerden te bekijken.”

De Sony World Photography Awards belonen en bekronen ’s werelds beste fotografen van het afgelopen jaar. De awards trekken fotografen aan van elk niveau en omvatten vier wedstrijden: Professional, Open, Youth en Student. Meer informatie over de awards is te vinden op www.worldphoto.org.