Vierde Fotoboekenmarathon op 18 december

Op zondag 18 december organiseren Huis Marseille en PhotoQ tussen 11-19 uur voor de vierde keer de Fotoboekenmarathon. In de hoofdrol: 40 opvallende fotoboeken die het afgelopen jaar zijn verschenen. De marathon begint om 11 uur met jonge fotografen die vertellen over het zelf uitgeven van hun (eerste) boek, gevolgd door gevestigde namen die door Edie Peters en Lotte ten Voorde aan de tand worden gevoeld. Tot slot: experts op het gebied van uitgeven. En natuurlijk: boekverkoop, signeersessies, muziek in de kelder en drank! Met onder andere Inge van Iersel, Bertien van Manen en Frits Gierstberg.
Het volledige persbericht van Huis Marseille:

Veertig van de beste fotoboeken die het afgelopen jaar verschenen vormen het uitgangspunt voor een afwisselende marathon van presentaties door en interviews met vele van de makers zelf. De ochtend (vanaf 11.00) is gewijd aan het werk van fotografen die aan het begin van hun carrière staan, in het middagprogramma (vanaf 13.00) komen de meer gevestigde namen aan bod. Daarnaast is er dit jaar een aantal interessante lezingen van deskundigen op het gebied van het publiceren, het financieren, het verkopen en het tentoonstellen van fotoboeken.

De participerende fotografen in deze editie zijn Inge van Iersel, Heidi de Gier, Eline Baggen, Johan Nieuwenhuize, Adam Etmanski, Lotte Reiman, Guus Kaandorp, Karianne Bueno, Isabelle Wenzel, Paul van Dijk, Jan Dirk van der Burg (’s ochtends) en Bas Princen, Harald Strak, Erik Klein Wolterink, Siebe Swart, Isabella Rozendaal, Marco van Duyvendijk, Ringel Goslinga en Paul Kooiker (’s middags).

Gedurende het middagprogramma -van 13.00 tot 16.00– zullen Lotte ten Voorde (Cultuur Cocktail) en Edie Peters (PhotoQ) de deelnemende fotografen interviewen over hun recent verschenen boeken. Waarom maakten zij de keuze voor een uitgave in eigen beheer of voor een uitgever? Wat zijn hun ervaringen? Welke adviezen kunnen zij aan hun collega’s geven? Het middagprogramma zal worden afgesloten met bijdragen van experts op allerlei delen van het traject van het fotoboek, van financiering tot publicatie. Zo spreekt onder anderen Frits Gierstberg van het Nederlands Fotomuseum over de tentoonstelling Het Nederlandse Fotoboek (voorjaar 2012).

Natuurlijk is er op zondag 18 december gelegenheid om de veertig geselecteerde fotoboeken te kopen en desgewenst door de aanwezige fotografen te laten signeren. Huis Marseille zal op die dag tot 19.00 geopend zijn, dus er is ruim gelegenheid voor een nazit, een drankje aan de bar, om te netwerken en ook om de juist geopende tentoonstellingen Natural Stories van Naoya Hatakeyama en Land van lucht en water van Siebe Swart te bezoeken.

Rond de fotoboekenmarathon organiseert Huis Marseille bovendien een modern antiquariaat in de receptiezaal, waarvoor bijzonder aantrekkelijke prijzen fotoboeken
kunnen worden aangeschaft van grote nationale en internationale namen, onder wie Bernd en Hilla Becher, Axel Hu?tte, Sarah Jones, Edwin Zwakman, Valérie Belin en Rob Nypels.

Locatie: Huis Marseille, Begane grond en stijlkamer van Keizersgracht 399, entree via Keizersgracht 401.
Toegang: gratis (excl. entree; gratis met museumkaart)

Voor de volledige programmering: www.huismarseille.nl