Vierde grote prijs voor Carolyn Cole

De Amerikaanse fotografe Carolyn Cole ondergaat dit voorjaar een ware prijzenregen. De Robert Capa Gold Medal 2003 is de vierde in twee maanden tijd die deze fotografe van de Los Angeles Times krijgt toebedeeld.
Ze krijgt deze prijs voor de ‘beste buitenlandse fotoreportage die buitengewoon veel moed en daadkracht vereist’ voor een serie die ze vorig jaar maakte in Liberia. Er waren eervolle vermeldingen voor Christopher Anderson en Gary Knight van het fotobureau VII. De Robert Capa Gold Medal hoort bij een verzameling prijzen die worden uitgereikt door de Overseas Press Club of America.

Cole’s overige prijzen dit jaar: Pulitzer Prijs voor beste fotoreportage, Newspaper Photographer of the Year bij de Picture of the Year, een zelfde titel bij de National Press Photographers Association en twee categorie-prijzen bij World Press Photo.

Eerder dit jaar meldde PhotoQ dat Time-fotograaf Yuri Kozyrev de Robert Capa Gold Medal zou ontvangen. Dat bericht berustte op een misverstand dat ergens in de turbulentie in Bagdad ontstond. Kozyrev kreeg gisteren in New York bij de prijsuitreiking van de Overseas Press Club of America wel een andere prijs, voor de beste buitenlandse fotografie in magazines en boeken, de Olivier Rebbott Award. Een prijs die hij moet delen met het door Robert Pledge samengestelde boek met foto’s van de Chinese fotograaf Li Zhensheng: Red-Color News Soldier: A Chinese Photographer’s Odyssey Through the Cultural Revolution.

De lijst van alle prijswinnaars bij de Overseas Press Club

• De foto’s die Carolyn Cole maakte in Liberia zijn te zien op de Pulitzer-website: www.pulitzer.org. Klik daar op ‘What’s new’.

• Kozyrevs werk is te vinden bij Time.

• Meer over het boek van Li Zhensheng in een eerder stuk op PhotoQ.