Vijf genomineerden voor 15de Steenbergen Stipendium

De genomineerden voor het Steenbergen Stipendium 2012, een prijs voor jonge fotografen die (af)studeren aan foto-afdelingen van kunstacademies in Nederland, zijn bekend.

Het gaat om:

  • Iztok Klan?ar, My Men – Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag
  • Ola Lanko, Required Reading – Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
  • Bram van Oosten, Nevel 201 and other works – Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
  • Philip Schuette, imagetypewriter.com en Lookism – Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag
  • Dominique Princen, Wordt vervolgd – AKV | St.Joost, Breda

Hun afstudeerwerk is te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam van 1 september t/m 28 oktober 2012. Ook dit jaar kan het publiek weer haar voorkeur uitbrengen (tot 25 september 2012, 13 uur). Dinsdag 25 september 2012 zal, voor de vijftiende keer, de winnaar van het Steenbergen Stipendium bekend worden gemaakt, evenals de winnaar van de Publieksprijs.

Elk jaar bezoekt de jury, deze editie bestaande uit Sterre Sprengers (voorzitter Steenbergen Stipendium, beedredacteur nrc.next), Colette Olof (curator) en Koen Hauser (fotograaf) voor de Steenbergen Stichting de Nederlandse kunstacademies die een aparte afstudeerrichting fotografie hebben. Het werk van de genomineerden wordt gepresenteerd in een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. De uiteindelijke winnaar van het stipendium voor jonge fotografen ontvangt een bedrag van 5000 euro. Eerdere winnaars van het Steenbergen Stipendium zijn o.a. Wytske van Keulen, Yvonne Lancet, Andrea Stultiens, Thomas Schlijper, Kim Krijnen, Myne Soe-Pedersen, Petra Stavast, Marcel Borsten, Hannah Horsch, Magdalena Pilko, Wiem Popelier, Mark Vincent Houston, Joris Jansen en Hrair Sarkissian.

De middag voorafgaand aan de uitreiking vindt wederom de Dag van de Fotografiestudent plaats, waar gerenommeerde (inter)nationale fotografen hun kennis zullen delen met de jonge lichting Nederlandse fotografietalenten.

De Steenbergen Stichting is in 1961 opgericht door Johan Steenbergen (1886-1967) ter nagedachtenis aan zijn oudere broer Hermann Diedrich Steenbergen (1883-1945). Johan Steenbergen vertrok in 1908 naar Dresden en stichtte daar Ihagee Kamerawerk. Deze fabriek verwierf in 1936 wereldfaam door het uitbrengen van de eerste kleinbeeld spiegel-reflexcamera onder de naam Exakta. In 1928 werd hij Honorair Consul der Nederlanden. De fabriek werd bij het bombardement van Dresden in 1945 geheel verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog is het bedrijf hem afgenomen en door de toenmalige DDR als staatsbedrijf voortgezet. De Steenbergen Stichting zet zich in voor meerdere culturele doelen waaronder het beschikbaar stellen van beurzen aan jongeren om een deel van hun opleiding tot fotograaf in het buitenland te volgen. Het Stipendium voor fotografie bestaat sinds 1998.
www.steenbergen-stichting.nl
www.facebook.com/StStipendium

Websites genomineerden:
www.easetock.com
www.olalanko.com
www.bramvanoosten.com
www.philipschuette.com
www.dominiqueprincen.nl