Vijf nominaties Nederlandse Fotoboekenprijs bekend gemaakt

Uit 185 inzendingen heeft de jury vijf fotoboeken genomineerd voor de Nederlandse Fotoboekenprijs. Deze tweejaarlijks prijs van vijfduizend euro wordt uitgereikt door FotoFestival Naarden. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de komende editie van het festival, dat plaats heeft van 20 mei t/m 18 juni 2017. Alle genomineerden krijgen een uitnodiging om in Naarden een kleine tentoonstelling rondom hun boeken te maken.

De vijf nominaties in alfabetische volgorde:

– Dana Lixenberg: Imperial Courts 1993-2015

– Bob Siers: XXX

– Mariken Wessels: Taking Off. Henry My Neighbour

– Hanne van der Woude: Vivace

– Xiaoxiao Xu: Aeronautics in the Backyard

Jury
Voorzitter van de jury voor de Nederlandse Fotoboekenprijs is Edie Peters, oprichter en hoofdredacteur van PhotoQ. De andere juryleden zijn Merel Bem (publicist en kunstcriticus), Rob Hornstra (fotograaf en docent fotografie), Narda van ’t Veer (oprichter agentschap UNIT), Wannes Ketelaars (general manager Huis Marseille) en Bert Teunissen (fotograaf). De jury hanteerde bij de beoordeling criteria zoals de kwaliteit van de foto’s, vormgeving die aansluit bij de aard van het werk en de relevantie van het onderwerp.

Expositie
De Nederlandse Fotoboekenprijs is ingesteld door FotoFestival Naarden. De prijs wordt in 2017 uitgereikt aan het beste fotoboek van een Nederlandse of in Nederland werkzame fotograaf, dat verschenen is in 2015 of 2016. De prijs is de opvolger van de Foto Kees Scherer Prijs, die in 2015 voor de twaalfde en laatste keer is uitgereikt. Alle ingezonden fotoboeken worden geëxposeerd tijdens FotoFestival Naarden 2017.