Vincent Mentzel op zoek naar De menselijke maat

Ten besluit van zijn aanstelling als ‘Cultural Professor’ aan de TU Delft houdt de fotograaf Vincent Mentzel op vrijdag 25 november a.s. zijn Uittreerede. In deze rede zal Vincent Mentzel de resultaten van zijn zoektocht naar de menselijke maat presenteren, aan de hand van veel fotografisch beeldmateriaal, aldus een persbericht van de universiteit.
Het persbericht vervolgt:

Het thema dat Vincent Mentzel heeft gekozen voor zijn aanstelling als CP@TUD is ‘De menselijke maat’. Hoe verhoud je je tot je fysieke omgeving (de gebouwde ruimte)? En wat is de plaats van het individu in de wereld en wat zijn de verhoudingen tussen mensen onderling (de emotionele ruimte)? Dat zijn de vragen die Mentzel de afgelopen maanden samen met 25 studenten heeft onderzocht, met fotografie als medium. In een masterclass begeleidde hij de deelnemende studenten in het maken van fotoreportages waarin zij in beeld brengen hoe zij de menselijke maat zien, ook met betrekking tot hun studierichting. Bij de Uittreerede worden de resultaten van de masterclass gepresenteerd.

De Uittreerede van Vincent Mentzel vindt plaats op vrijdag 25 november 2011 in de Aula van de TU Delft, aanvang 20.00 uur. De uittreerede is openbaar toegankelijk

De fotojournalist Vincent Mentzel (1945) behoort tot de erkende meesters van de Nederlandse fotografie. Zijn carrière omspant ruim 40 jaar, waarin hij zich heeft toegelegd op parlementaire, portret- en reisfotografie. Mentzel is veelvuldig onderscheiden, en zijn foto’s zijn gepubliceerd in toonaangevende Nederlandse en buitenlandse kranten en tijdschriften. Vincent Mentzel was tot aan zijn pensioen in 2010 als staffotograaf verbonden aan NRC Handelsblad. Van 5 maart t/m 19 juni 2011 toonde de Kunsthal in Rotterdam onder de titel ‘Het oog van Nederland’ een groot overzicht van het werk van Mentzel

Cultural Professor Vincent Mentzel werd voorafgegaan door de gastschrijvers: Gerrit Krol (2001), H.J.A. Hofland (2002), Hugo Brandt Corstius (2003), Nelleke Noordervliet (2004), Arnon Grunberg (2005), Tijs Goldschmidt (2006), Tommy Wieringa (2007), A.F.Th. van der Heijden (2008), Doeschka Meijsing (2009) en Herman Koch (2010).

Met ingang van 2011 is het jaarlijkse Delftse gastschrijverschap uitgebreid naar andere kunstdisciplines. Behalve schrijvers kunnen ook beeldend kunstenaars, componisten, filmmakers en fotografen worden uitgenodigd als CP@TUD.
De CP@TUD zal twee maanden met studenten van de TU Delft werken aan een opdracht. Naast een masterclass, bestaande uit een reeks besloten bijeenkomsten voor studenten, geeft de Cultural Professor twee lezingen die toegankelijk zijn voor een algemeen publiek.

TU Delft: Cultural Professor aan de TU Delft 2011 Vincent Mentzel

www.vincentmentzel.nl