Vlak

Terwijl het kubisme als avant-gardekunststroming zijn hoogtijdagen viert, doet de fotograaf deze strandfoto af als mislukt. Overbelicht, dus ongeschikt voor het nageslacht. De prullenbak in.

Maar de hardnekkige zwemster duikt honderd jaar later – nog altijd gehuld in haar natte badpak – toch bij een handelaar op. Prijs één euro.

Mislukt? Toegegeven, er klopt iets niet in de pasvorm van het donkere zwemkostuum. Van de linkerschouder tot het rechterbovenbeen loopt een rechte lijn, het pak hangt als een kubistisch decorstuk in de zilte zeelucht. Daarachter vandaan komt het rechter bovenlijf met het hoofd tevoorschijn.

O, wat wordt de omringende zeewereld door die felle zonneschijn op fantastische wijze weggeslagen. Zag hij dat nou echt niet, onze fotograaf? Niks overbelichting, weg schande daarvan. Het ontging hem dat het beeld van deze verhitte stranddag, met spiegeling en al, fotografisch niet perfecter kon worden gevangen.

Kijk nou toch hoe die twee andere badgasten in de verte als pikzwarte afgebrande luciferkoppen uit het zeeschuim steken. Nee, de rest van de zwarte vlekjes, da’s louter vervuiling. Misschien wel jammer van onze fotograaf, dat hij wat slordig omging met lensvervuiling. Had hij wat beter op moeten letten, hoewel… wie zegt dat er geen meeuw door die zeelucht vliegt, geen schip aan de horizon verschijnt? Echt jammer voor de familie dat dit zeebeeld nooit het fotoalbum haalde. Maar, dit als troost, weer wel het wereldwijde internetweb.

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.