Vlieg

Of deze foto nu volgens zijn fotograaf gelukt is of niet… hij is natuurlijk zéér gelukt. Geen betere manier om de vlucht van een vliegmachine vanaf de grond zo treffend te raken.

Neem nu het oor, geheel rechts in beeld weergegeven. Door dat oor wordt het zoete motorgeronk in de verte in één oogopslag vermorzeld tot een ergerlijk geluid. Het verbazing wekkende schouwspel in de lucht deformeert naar irritatie: als een hinderlijke vlieg zoemt het luchtvoertuig op het oor af. Het begrip vliegen pur sang.

En dan is er nog iets: veel te veel lucht in beeld. De fotograaf legt 70% zwerk ten opzichte van 30% materie vast. Opnieuw het verschijnsel vliegen ten voeten uit.
Nu nog de handgeschreven letters B E A T T Y. Wie schrijft er nou op een foto? Dan moet dat woord wel iets bijzonders betekenen… Zou dat soms luchtpionier George William Beatty zijn, daar rechts in beeld? Hij brak in Amerika vluchtrecord op luchtrecord en overtrof daarbij vooral telkens… zichzelf. Bekend is zijn Beatty School of Flying, New York. Of zou Beatty op dit sublieme fotomoment toevallig langs vliegen? Kan best. Op beide vleugels staat immers Beatty geschilderd. Maar de beeldsuggestie is dat de neus van het toestel de aarde zoekt. En da’s echt niks voor recordbreker Beatty. Waarschijnlijk toch een vliegende leerling. En dan rechts Beatty’s oor.

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.