Vluchtelingenkamp in hartje Amsterdam

Wie dezer dagen de Oude Kerk in Amsterdam bezoekt, waant zich in een vlluchtelingenkamp. Groot afgedrukte foto’s op doeken, vaak gespannen tussen constructies van bamboe tonen levensgrote Karen, Birmese vluchtelingen in een kamp in Thailand.
Met deze editie van De onzichtbaren in beeld sluit Jan Bogaerts een tournee door Nederland af met een bijzondere tentoonstelling, op maat gemaakt voor die bijzondere plek in Amsterdam. Waar de jaarlijkse tentoonstelling van World Press Photo een beetje verdrinkt in de grote ruimte, gebruikt Bogaerts grote doeken, soms als banieren van het plafond af naar beneden hangend, en een transparante ophanging van lambda-prints die de beleving van het lopen door een kamp versterkt, iets dat met het hangen van foto’s aan een wand niet zou zijn gelukt.

In oktober 2003 verschenen bij uitgeverij LJ Veen De onzichtbaren (de roman) van Karel Glastra van Loon en De onzichtbaren in beeld (het fotoboek) van Jan Bogaerts. Glastra van Loon en Bogaerts wilden met dit boeken-tweeluik de problematiek van deze vergeten vluchtelingen uit Birma op een duurzame manier onder de aandacht brengen.

Om de roman De onzichtbaren te kunnen schrijven, verbleef Karel Glastra van Loon, op uitnodiging van Stichting Vluchteling, begin 2003 enkele maanden met zijn gezin in Thailand, in de buurt van vluchtelingenkamp Mae La. Jan Bogaerts zocht hem daar op en bracht het kamp in beeld.

Het initiatief voor de tentoonstelling werd genomen door Burma Centrum Nederland, waarop Jan Bogaerts de reizende tentoonstelling De onzichtbaren in beeld realiseerde.

De onzichtbaren in beeld had op 17 maart 2005 zijn première in de Centrale Bibliotheek in Den Haag en trok daar ruim 10 duizend bezoekers. Tijdens volgende tentoonstellingen in onder meer Utrecht, Eindhoven en Middelburg heeft Bogaerts het project uitgebouwd tot de presentatie die nu te zien is in De Oude Kerk in Amsterdam. De expositie hier is voornamelijk mogelijk gemaakt door ICCO, Interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking.

Bogaerts hoopt dat deze geslaagde tentoonstelling na de Oude Kerk klaar is voor een tournee langs andere Europese hoofdsteden.

De onzichtbaren in beeld, foto’s van Jan Bogaerts
tot en met zondag 6 augustus 2006 in de Oude Kerk te Amsterdam.
Openingstijden: maandag t/m zaterdag 11.00 u – 17.00 u , zondag 13.00 u – 17.00 u
Entree: 7 euro

www.janbogaerts.nl/onzichtbareninbeeld/

www.oudekerk.nl