Vocht

In 1920 woedde er in de staat Washington een fikse brand. Fotograaf W.T. Galliher was ter plekke, plantte zijn statief wijdbeens langs de gloeiende zijlijn – en keek door de lens.  

Een fractie van een seconde later had Galliher een heroïsch beeld vereeuwigd: vijf brandweerlieden, rondom ingesloten door een vuurzee en druk in de weer met allerlei slangen. De fotograaf kon naar huis.

Toch was er op het moment dat Galliher de ontspanner hanteerde in werkelijkheid geen vlam te bekennen. Integendeel: achteraf gezien zijn de lekkende vuurtongen pas in de loop der tijden ontstaan, toen de crew van de brandweer allang met pensioen was.

De aartsvijand van het vuur, vocht, zorgde er niet alleen voor dat de emulsie op het glasnegatief in verval raakte, maar wekt op deze moderne afdruk van vijfennegentig jaar later alsnog een levensbedreigend vlammenspektakel tot leven. Niks postume helden, want bij nadere beschouwing hanteert de brandweer in 1920 platte slangen.

Het vijftal was zelfs al klaar met nablussen.

 

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.