Volkskrant brengt kleurenfoto’s Robert Capa als eerste

De Volkskrant brengt vermoedelijk als eerste medium in de wereld sinds ruim zestig jaar een aantal foto’s die Robert Capa in kleur maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het materiaal is twee jaar geleden ontdekt in de archieven van Magnum Photos in New York. De Kodachrome-dia’s zaten in een ordnerkast die aan de aandacht was ontsnapt, aldus het agentschap.
De mede-oprichter van Magnum maakte het werk in opdracht van de Amerikaanse bladen Collier’s en The Saturday Evening Post. De foto’s tonen onder meer een Amerikaans scheepskonvooi dat in 1941 met wapens en vliegtuigen naar Engeland vaart en het Franse Bedoeïnenkorps in Tunesië in 1943. Op de foto boven zien we een bemanningslid van een van de schepen in het konvooi lichtsignalen geven naar een ander schip.

Capa is bekend om zijn zwartwit-foto’s – met name zijn D-Day-foto’s zijn wereldberoemd – omdat hij vooral voor Life werkte, dat bijna altijd zwartwit-foto’s plaatste en dat indertijd het belangrijkste magazine was. Mede daarom probeerden concurrerende bladen het met kleur.
Overigens maakte Capa in 1938 al kleurenfoto’s (Kodachrome was net op de markt) van de Japanse bezetting van China, die Life toen wel in kleur afdrukte. Het ging om brandende huizen na een bombardement in Hankow (tegenwoordig Wuhan). Vermoedelijk zijn het de eerste in kleur gepubliceerde oorlogsfoto’s.
Capa-biograaf Richard Whelan: ‘De grijstonen konden Capa’s gedreven temperament nooit geheel bevredigen, in tegenstelling tot zijn intellectuele analytische vriend Henri Cartier-Bresson, die gefascineerd was door de geometrische structuur die de röntgenstraal-achtige scherpte van zwartwit biedt en die de essentie van menselijke ervaringen zo precies raakt.’

Magnum Photos verkoopt het materiaal dat Capa tijdens de Tweede Wereldoorlog in kleur schoot deze maand in een aantal landen exclusief aan een blad. De meeste publiceren rond de 50-ste sterfdag van Capa op 25 mei. In Nederland bleek 4/5 mei een gepaster moment, aldus het agentschap Hollandse Hoogte.

Robert Capa kwam in 1954 om het leven toen hij op een mijn stapte in Vietnam. Hij was 41 jaar. Hij had een fles cognac en koude thee bij zich, evenals een Contax camera met zwartwit-film en een Fuji met kleurenfilm.

• PhotoQ schreef eerder: Lofzang op Kodachrome.