Volkskrantfotografen overstijgen dagcyclus van de krant

Werken voor een krant, en zeker voor een grote krant als de Volkskrant, is hartstikke leuk. Je werkt mee aan een publicatie die goed en veel gelezen wordt. Er is slechts één groot nadeel: al na een dag treedt door hergebruik het stadium der vergetelheid in.
Zeven foto’s uit het boek

Het is even normaal als frustrerend: al die medewerkers die vreselijk hun best doen, zien hun producties snel verdampen. Daarom is het begrijpelijk dat met enige regelmaat delen uit de krant worden gebundeld onder een thema dat wat langer mee kan in de tijd.

Zo hebben twee fotoredacteuren van de Volkskrant (Gerrit-Jan van Ek en Frank Schallmaier) een bundel weten te realiseren onder de titel ‘Verguld Nederland’. Acht fotoreportages brengen het stroeve vastlopen van onze welvaartstaat in beeld.

Wie de krant een beetje kent, zal zich verbazen over het ontbreken van tot voor kort vaste freelancers als Bert Verhoeff en Marcel Molle en van staffotograaf Daniel Koning, toch ooit een groot voorbeeld voor de Nederlandse fotojournalistiek. En gek is het evenzo dat er reportages zijn opgenomen van fotografen die vrijwel nooit in de krant publiceren als Schallmaier en Martijn van de Griendt of een vut’er als Wim Ruigrok.

Maar dat neemt niet weg dat er een mooi fotoboek is gemaakt. Met name de series van Harry Cock over de vervreemding in de grote shopping malls en van Michaël Ferron over de huisdieren van rijke Nederlanders zijn bijzonder. Zelfs zo bijzonder dat ze niet eerder in de krant stonden, behalve dan als voorpublicatie van dit boek.

Kortom, het is geen verzameling van de beste Volkskrantfoto’s, maar een verzameling goede foto’s van fotografen die een band met de krant hebben. Geen getrouw beeld van de Volkskrantfotografie, maar wel een interessant beeld van de staat waarin Nederland verkeert. Spannend en dus leuk.

– Edie Peters

Verguld NederlandHet vernis van de welvaart in 8 fotoreportages
Foto’s van Marcel van den Bergh, Joost van den Broek, Harry Cock, Guus Dubbelman, Michaël Ferron, Martijn van de Griendt, Wim Ruigrok, Frank Schallmaier. Begeleidende teksten van Caspar Jansen, Jan Blokker, Remco Campert, Toine Heijmans, Ingmar Heytze, Ayaan Hirsi Ali, Sietse van der Hoek, Marc Koehler, Bert Wagendorp.
Uitgeverij de Verbeelding, april 2003, 88 pagina’s, gebonden, 60 foto’s in zwart-wit en kleur, 35 euro, ISBN 90 74159 49 4

Het werk wordt tevens geëxposeerd:
11 april – 11 mei, de Melkweg galerie, Amsterdam
14 mei – 6 juni, Centrum Beeldende Kunst/Oosterpoort, Groningen
10 juni – 4 juli, cultureel centrum de Lindenberg, Nijmegen