Voorjaarsprijzenregen in New York en Parijs

Er zijn de afgelopen week een hele reeks prijzen en beurzen uitgereikt, aangekondigd en uitgeschreven. De epicentra van deze prijzenregen lagen in New York en Parijs.
Twee dagen terug maakte het agentschap Getty Images in New York bekend dat zij twee ‘Grants for Editorial Photography’ toekennen aan de Amerikaan David Holloway en de in Londen woonachtige Italiaan Dario Mitidieri. Beide fotografen ontvangen 20.000 dollar.
Holloway gaat dat geld uitgeven aan zijn langlopende project over de zogenaamde White Power Movement, een racistisch fenomeen waaraan groepen met onheilspellende namen als Aryan Nations, White Revolution en de Ku Klux Klan zijn verbonden. Mitidieri begint aan een grote reportage over tienerzwangerschappen in Groot Brittanië.

De National Press Photographers Association kent samen met Nikon V.S. de zogenaamde Documentary Sabbatical Grant toe aan Brenda Ann Kenneally. Zij ontvangt deze prijs voor de tweede keer. In 2000 voor een serie over geld, macht en respect binnen de hip-hop generatie. Dit keer ontving zij 15.000 dollar voor een reportage over arme matriachale gemeenschappen in New York.

De in Parijs gevestigde 3P Association (3P staat voor Photographers Pro Photography) is een bijzondere organisatie. Zij richt verzoeken aan fotografen om drukken te doneren, die vervolgens via internetveilingen worden verkocht. Van de opbrengst kent 3P vijf beurzen van 14.000 euro en vijf van 10.000 euro toe aan documentaire fotografen. Yann Arthus-Bertrand, fotograaf en initiatiefnemer van 3P, hoopt in de nabije toekomst een sponsor te vinden die de overheadkosten wil overnemen.

Het 170 jaar oude Agence France Presse nodigt op haar website professionele fotografen (met een perskaart!) uit om mee te dingen naar de Georges Bendrihem Prize 2005. Het is de negende keer dat zij deze prijs voor het beste portret van een Europees politiek figuur uitschrijven. Via de onder dit artikel geplaatste link vindt u de voorwaarden en het inschrijfformulier. De deadline ligt op 15 maart.

Vrouwelijke fotografen die jonger zijn dan dertig kunnen bij Magnum New York tot 1 juni meedingen naar de derde Inge Morath Award. Magnum verwacht daartoe een selectie van maar liefst 40 tot 80 beelden uit een langdurig documentair project. De winnares ontvangt een prijs van 5000 dollar. De voorwaarden en het postadres vindt u op de website van Magnum New York.

voor details over en foto’s van de eerste drie prijzen: www.pdnonline.com

voorwaarden en inschrijfformulier van de Georges Bendrihem Prize 2005: www.afp.com

voorwaarden en adres van Magnum New York:
www.magnumphotos.com