Voormalige directrice ABC Press overleden

Ellen Vision-van de Graaf is afgelopen vrijdag overleden. De voormalige directrice en medeëigenares van ABC Press werd 64 jaar. Begin september vorig jaar raakte ze in haar appartement in het Spaanse Sitges in coma nadat door hartfalen haar hersenen 40 minuten geen zuurstof kregen.
Vision-van de Graaf werkte sinds 1975 bij het fotobureau ABC Press, dat indertijd een van de belangrijkste en grootste agentschappen van Nederland was. ‘Ik ben gelijk begonnen met Privé’, zo dacht ze later vaak terug aan die tijd.

In 1984 werd ze directrice van ABC en wat later werd ze medeëigenaar, naast Jutka Rona. Internationaal bouwde ze een gedegen reputatie op als agent van onder meer Magnum en Sygma.

Ellen Vision-van de Graaf was een flamboyante persoonlijkheid die een gevoel voor goede fotografie wonderbaarlijk goed kon combineren met het gevoel hoe het geld verdiend moet worden: zakenvrouw en fotoliefhebber.

In 2003 besloot ze samen met Rona om ABC Press te sluiten. Door de financiële krachtpatserij van de nieuwe mega-beeldbanken Corbis en Getty Images was de portefeuille van agentschappen die ABC Press in Nederland beheerde niet meer rendabel te houden. Het personeel werd betaald voor het laatste werk, en het pand verlaten.

Ellen Vision-van de Graaf is dinsdag in stilte begraven. Ze laat haar echtgenoot Howard Vision achter.

• Eerder op PhotoQ: ABC Press gesloten