VPRO Gids wint Mercur Tijdschrifcover van het Jaar

Een door fotograaf Diana Scherer ontworpen cover voor VPRO gids is op het twaalfde tijdschriftengala beloond voor het mooiste cover met de prijs Media Facts Mercur Tijdschriftcover van het Jaar. Het thema van deze 38e VPRO Gids was ‘Diva’s van morgen’ naar aanleiding van het Nederlands Film Festival.
Voor deze Mercur-prijs komen de mooiste en grafisch meest indrukwekkende tijdschriftcovers in aanmerking die zijn verschenen in de periode oktober 2008 t/m september 2009. Het gaat niet om de best verkochte cover, maar om het beeld en de compositie. Met deze Mercur worden creativiteit en vindingrijkheid beloond.

De jury onder leiding van Rob van Vuure (creatief directeur Sanoma Uitgevers) oordeelde:
‘In de Media Facts-wedstrijd de Mooiste Cover van het Jaar speelt de VPRO Gids al jarenlang een favorietenrol – en niet voor niks. Er is constant grote aandacht voor het ontwerpen van de cover. En het is ontwerpen zoals het hoort: de basis is een goed idee dat de inhoud vertaalt. Dan volgt een voortreffelijke uitvoering: fotografie, illustratie,typografie vallen samen in een zorgvuldig gecomponeerde eenheid. Niet één keer, maar elke week opnieuw. In die zin is deze prijs ook enigszins een welverdiende oeuvreprijs.
De cover ‘Diva’s van morgen’ is een sublieme verbeelding van het coveronderwerp. Een intelligente vondst en zeer elegant uitgevoerd. Goede compositie van tekst en beeld. Subtiel kleurgebruik. Sierlijk, die gouden tenen, en het woord Diva’s is precies goed neergezet. Hier is duidelijk sprake van een totaalconcept, dat fantastisch is
uitgewerkt. In alle opzichten mooi gedaan.’

Mediafacts: Mooiste Cover 2009