VPRO zoekt foto’s met een verhaal

VPRO-regisseur Roel van Broekhoven heeft een tv-serie in voorbereiding met en foto als uitgangspunt. Samen met een kleine redactie bestande uit Hans Aarsman, Gert Jan Kocken en Joep Eijkens is hij op zoek naar foto’s met een verhaal erachter. De ideale foto voor deze serie roept vragen op en verbergt een verhaal dat niet alleen iets over de mensen op de foto vertelt, maar ook iets over de maatschappij waarin zij en wij leven.
Van Broekhoven maakte de laatste jaren een paar keer een documentaire met een foto als startpunt.


De foto van een verdronken Tunesische illegaal op en strand van Sicilië leidde tot een bizarre filmische zoektocht in Italië en Tunesië. Uiteindelijk bleek de verdronken man geen arme werkzoekende, maar een zich doodvervelende welgestelde puber, die met zijn vrienden avond in avond uit naar kwisjes met halfblote dames op de Itailaanse zender Rai Uno zat te kijken. Hij wilde dat leven wel eens van dichtbij zien en scheepte in op en wrak smokkelbootje dat de kust van Italië niet haalde.


Voor Tegenlicht maakte Van Broekhoven een aflevering gebaseerd op de Purple Heart fotoserie van Nina Berman gewonde Amerikaanse Irakveterenanen.


En een zwartwit foto van een 14-jarig Duits meisje in een vijver in het bezette Polen, gemaakt door een verliefde Poolse amateurfotograaf leidde tot een ontroerende aflevering in de serie In Europa met Geert Mak.

De serie zou in 2012 op de buis komen. Het vinden van die juiste foto met een verhaal is moeilijker dan het lijkt. Daarom roept de reactie lezers op hun suggesties in te sturen.

Suggesties? Mail Roel van Broekhoven