Vrouwen gebruiken foto-mobieltje als spiegel

Vrouwen blijken een camera in hun mobiele telefoon onder meer te gebruiken als spiegeltje: kijken of de make up nog in orde is, of er etensresten tussen de tanden zitten, of het haar van opzij gezien nog wel goed zit. Het meeste gebruik gaat op aan visueel overleg met vrienden en vriendinnen.

Dat blijkt uit onderzoek dat de mobiel-provider Vodaphone heeft gedaan onder 3500 vrouwen. PhotoQ-medewerker Hans Aarsman wist de hand te leggen op de uitkomsten:
De vrouwen konden uit een aantal mogelijkheden één activiteit kiezen. Ruim zevenhonderd vrouwen fotograferen met hun foto-cellulari (om eens een Italiaans woord te gebruiken) details van een smaakvol ingericht huis om dat aan hun vriend of echtgenoot te tonen. Eveneens meer dan zevenhonderd vrouwen maakten zelfportretten in pas gekochte kleren om aan vriendinnen te laten zien. Iets meer dan zeshonderd volstonden met het fotograferen van kleren en schoenen in winkels.

Ruim vijfhonderd vrouwen zeiden zich van opzij te fotograferen om te zien of hun haar nog goed zat. Een vrijwel gelijk aantal liet mobielsgewijs aan hun vriend of echtgenoot leuke hebbedingetjes zien.

Dan maakten 350 van de ondervraagden een close up van het gezicht om de status van de make up te bestuderen, een dikke 150 fotografeerde andere vrouwen in mooie kleding om eventueel zelf aan te schaffen en iets meer dan honderd vrouwen gebruikt de camera cell om te zien of er nog maanzaad, peterselie of visresten tussen de tanden zitten.