VS in gevecht met foto’s

De foto’s van de martelscènes in de gevangenis Abu Ghraib in Bagdad dwingen de Amerikaanse samenleving tot zelfreflectie.
• De fotohistoricus Luc Sante schrijft in een commentaar in de New York Times dat de foto’s hem herinneren aan die van begin twintigste eeuw waarop gelynchte negers aan een boom hangen waarbij blanken toekijken met verachting. Sante vindt dat de Amerikaanse autoriteiten het verkeerde voorbeeld hebben gegeven: ‘Als burgerslachtoffers niet worden geregistreerd, en al helemaal niet gepubliceerd, dan zal het zijn omdat ze er niet toe doen; en als ze er niet toedoen dan zijn de Irakezen de moeite van het opmerken niet waard.’ En Sante besluit met een verwijzing naar het Watergate-schandaal uit de jaren zeventig: ‘Maar misschien zal de digitale camera de toekomstige loopbaan van George Bush achtervolgen op de manier zoals een bandrecorder het lot bezegelde van Richard Nixon.’ Lees: Tourists and Torturers.

• Het thuisfront geeft de boodschapper de schuld zo blijkt uit een artikel van de hoofdredacteur van de keurige Northwest Herald (met dank aan Villamedia). De krant kreeg boze lezersreacties: ‘Het is verbijsterend dat uw krant een pornoblad is geworden.’ Lees: Prisoner photos difficult for us all.

• CNN meldt dat Bush’ populariteit slinkt tot een ongekend dieptepunt: Support for war in Iraq also lowest ever

• Afgelopen maandag mocht de pers een kijkje komen nemen in de opvallend netjes opgeruimde gevangenis Abu Ghraib. Bekijk een slideshow van 250 foto’s over het onderwerp ‘Abuse of Iraqi Prisoners’ bij Yahoo News.

• We schreven eerder al over Amerikaanse militairen die hun Irak-foto’s naar huis mailen, of er zelfs een website meevullen. Hier enkele voorbeelden: www.amarinestory.com, Proud sister of Army Reservist, Pictures From Iraq.

• Eedere berichten op PhotoQ: Commentaar: Jan Soldaat wint geen wereldfotoprijs, Echtheid foto’s martelende soldaten betwijfeld.