Wallpaper Microsoft XP gekocht voor een appel en een ei

Nick Tosches was vastbesloten om de locatie van een door Windows XP gebruikte wallpaper te achterhalen. De foto laat een prachtige herfstdag zien en Tosches is een fan van de herfst. Hij dacht aanvankelijk erg simpel over de zoektocht, maar dat bleek een illusie. Nu, een jaar later, heeft hij de locatie achterhaald.
De foto heeft van Microsoft de naam ‘Serenity’ gekregen en is genomen in Toronto, Canada. Tosches zal later dit jaar de plek bezoeken, maar hij heeft geen haast. In een interview zegt hij: ‘Ik weet nu waar de foto is genomen en de locatie zal niet weglopen’.

Tosches heeft contact gezocht met Microsoft, hoteleigenaren, pr-bureau’s, toeristenbureau’s, hij stuurde mailtjes, heeft honderden telefoontjes gepleegd en plaatste berichten op verschillende internetsites. Uiteindelijk vond hij de foto in een database waar hij onder de noemer ‘herfst’ 5 duizend foto’s doorzocht. Maar nergens werd de naam van de fotograaf of de locatie vermeld. Microsoft heeft hem zelfs op het verkeerde been gezet door te zeggen dat de foto is genomen in Campbellville.

Tosches geluk kwam na hij een artikel publiceerde op de website van Vanity Fair. Daar wist een journalist de fotograaf te achterhalen. De foto is genomen door Peter K. Burian. Hij nam de foto toen hij een lens testte voor een tijdschrift. Hij schoot die dag honderd foto’s en plaatste ze allemaal op de stockfotosite Corbis. Daar heeft Microsoft de foto voor 300 dollar gekocht en Burian heeft slechts 45 dollar in zijn zak mogen steken. De foto die bij miljoenen huishoudens bekend is, heeft miljarden bedrijf Microsoft dus niet meer dan een appel en een ei gekost. De originele fototitel is: Autumn Lane, October in Ontario, Canada

In een interview zegt de fotograaf de foto in eerste instantie maar gewoontjes te vinden. Toen hij zag dat de foto door Microsoft XP als wallpaper werd gebruikt, schrok hij wel. Het idee dat miljoenen mensen dagelijks zijn foto onder ogen krijgen, raakt hem. Hij voelde zich verheugd toen Tosches hem belde en hem alle details over de zoektocht vertelde.

Voor de nieuwste versie van Microsoft, Microsoft Vista, is onder andere hobbyfotograaf Hamad Darwish ingehuurd. De foto’s die hij voor Microsoft maakte, heeft hij op een flickr-account gepubliceerd. Van de vijfduizend in twaalf dagen gemaakte foto’s zijn er twee door Microsoft aangekocht. Op zijn Flickr-profiel zegt hij: Toen Microsoft mij in 2005 benaderde voor deze opdracht voelde ik me zeer gecharmeerd. Waarschijnlijk zal dit de grootste opdracht van mijn nederige fotografiecarrière blijven.

• Voor foto’s van Burian, zie: www.peterkburian.com

• Voor foto’s van Darwish, zie: www.flickr.com/photos/darwishh