Wallpaper Windows XP was een analoge foto

De foto die het afgelopen decennium menige Windows-pc opsierde, The Bliss, blijkt te zijn geschoten op film. De groene grasheuvel met wolkjes in de blauwe lucht is volgens maker Charles O’Rear geschoten op middenformaat, met Fujifilm in een Mamiya RG 67.

Dat vertelt de voormalige National Geographic-fotograaf in een filmpje dat onlangs is gemaakt voor Microsoft Nederland, als monumentje voor het beëindigen van ondersteuning voor het pakket XP. Hoewel de wallpaper in Nederland niet The Bliss maar Ireland heette, is de foto gemaakt in Californië, in het noordelijk van San Francisco gelegen Napa County.

O’Rear maakte de foto in juni 1996 toen hij op weg was naar een vriendin en opeens werd gegrepen door de schoonheid van het landschap op dat moment. Hij zette zijn statief op en maakte drie opnames. Overigens is op deze plek intussen een wijngaard in productie genomen.

Hoeveel O’Rear heeft verdiend met de foto blijft onduidelijk. Maar het ging vast om een mooi bedrag. Op Wikipedia lezen we dat het beeld onderdeel uitmaakte van de Yes We Can-campagne die het reclamebureau McCann-Erickson voor 200 miljoen dollar mocht maken.

De campagnemakers kwamen bij O’Rear terecht via zijn agentschap, Corbis. O’Rear: ‘Ze wilden dat ik de foto per koerier naar de opdrachtgever zou sturen, maar de koeriersdienst zij dat ze niet konden instaan voor de waarde die ik had opgegeven. Microsoft betaalde daarop een vliegticket (naar Seattle, Washington – red) zodat ik de foto zelf kon komen bezorgen .’

Stiekem hoopte O’Rear dat hij nog zou worden gebeld door Microsoft om een foto te leveren als wallpaper van Windows 8. Maar helaas…

Wikipedia: Bliss