Wally Elenbaas (96) overleden

De Rotterdamse kunstenaar Wally Elenbaas is woensdagochtend overleden. Elenbaas was aanvankelijk kunstenaar die veel fotografeerde, en die sinds 1945 vooral schilderijen, etsen, litho’s en zeefdrukken maakte.
Valdemar Hansen Elenbaas, zoals hij officieel heette, werd in 1912 in Rotterdam geboren. In het boek ‘Fotografen in Nederland’ lezen we dat Elenbaas in 1929 als jongste bediende werd ontslagen bij een graanimporteur. Daarop besloot hij dat ‘het beter was armoede te lijden als romantisch kunstenaar dan als werkloze kantoorbediende’.

In het arbeiders-schrijverscollectief Links Richten werkte hij samen met mensen als Piet Zwart, Paul Schuitema en typograaf Dick Elffers.

Later vond hij meer inspiratie in het Franse surrealisme. Na de Tweede Wereldoorlog footgrafeerde hij een tijdlang vooral als hij op reis was in Frankrijk en zuidelijk Europa.

Bovendien maakte hij met zijn vrouw Esther Hartog (1905-1998) regelmatig naaktportretten van bevriende modellen. In 2002 verscheen het eerste fotoboek van Elenbaas: ‘De honderd gezichten van Esther Hartog.’

• Meer: www.wallyelenbaas.nl