Warme portretten van hoofdpersonen in hun eigen leven

Gon Buurman portretteerde de afgelopen vijftien jaar vrouwen van alle leeftijden, uit verschillende lagen van de bevolking en met diverse nationaliteiten. Zevenenzeventig portretten zijn nu samengebracht in het boek ‘The Life of Women’.
Gon Buurman (Amsterdam 1939) is min of meer gespecialiseerd in humanistische projecten, het bekendst is waarschijnlijk haar boek Aan hartstocht geen gebrek over ‘sexualiteit, erotiek en lichaamsbeleving van lichamelijk gehandicapten’ uit 1991. Voor beelden uit deze serie ontving de fotografe twee prijzen bij de Zilveren Camera competitie. Dit boek, waarvoor Karin Spaink de teksten schreef, werd in 1993 tevens bekroond met de Mary Zeldenrust Persprijs. Buurman werkte voor een groot aantal opdrachtgevers en publicaties aan series over de beeldvorming rond handicaps en ziekte, maar vooral over seksualiteit en liefde.

Opmerkelijk veel vrouwen in The Life of Women zijn bezig zich mooi aan te kleden en op te maken of hebben dat net gedaan. Inleider Anja Meulenbelt maakt er een punt van deze uitgave als een feministisch boek te presenteren: ‘…hoofdpersonen in ons eigen leven’. Wanneer je daarin mee gaat, krijg je het idee dat het huidige feminisme dus blijkbaar meer persoonlijk dan politiek is. Uit de tekst van Meulenbelt blijkt dat Buurman twijfelt of ze haar serie feministisch wil noemen.

The Life of Women is een uitgesproken beeldenboek, want in tegenstelling tot het vorig jaar verschenen Vrouwen van Nederland van Daniƫl Koning geeft Buurman niet veel meer informatie dan de naam van de vrouw en plaats en datum van de opname. Buurman is een empatisch fotografe en wil vooral de schoonheid en waardigheid van haar modellen tonen. Je krijgt sterk de indruk dat ze vaak een vriendschappelijk verhouding heeft met de gefotografeerde vrouwen, want de beelden zijn warm en intiem en soms een beetje speels.

Omdat The Life of Women in tegenstelling tot eerdere publicaties van Buurman meer over fotografie gaat dan over een specifiek thema, had de fotografe wat mij betreft kritischer kunnen zijn in haar beeldkeuze. Het boek bevat een aantal verschillende beelden van dezelfde personen, waarbij het ene portret echt veel sterker is dan het andere. Iemand bij de uitgeverij of uit de kring van Buurmans intimi zou haar hebben moeten overtuigen twintig tot dertig foto’s minder te selecteren. Dat zou dit boek, waarin Buurman zeker fraaie en humane beelden presenteert, als fotoboek mijns inziens een stuk uitgesprokener en krachtiger hebben gemaakt.

Han Schoonhoven

The Life of Women
fotografie: Gon Buurman
tekst Anja Meulenbelt
ontwerp: Lies Ros
gebonden, 29 x 21,5 cm, 104 pagina’s
77 foto’s in kleur en zwart-wit
prijs: 35,00 euro