Was O’Donnell een fantast of een dementerende man?

We schreven eerder al over de beroemde John-John-foto waarop John F. Kennedy’s zoontje salueert op de begrafenis van zijn vermoorde vader. De New York Times publiceert vandaag een reconstructie annes rectificatie van de necrologie die ten onrechte meldde dat de foto was gemaakt door de in augustus overleden Joe O’Donnell.
Het is een tragisch verhaal, waaruit blijkt dat heel wat oude, nog levende ex-collega’s van Joe O’Donnell zicht rotschrokken over onterechte claims dat hij hun foto’s zou hebben gemaakt. Zelfs van een beroemde foto van Elliott Erwitt (Richard Nixon geeft Nikita Chroesjtsjov een por tegen zijn borstkas) zei O’Donnell dat hij hem had gemaakt.

O’Donnells familie houdt zijn herinnering hoog en vraagt om begrip. Hij zou de laastste jaren seniel zijn geworden. Als de New York Times tegen een zoon vertelt dat de National Archives de naam van zijn vader heeft geschrapt bij de John-John-foto is diens commentaar: ‘Dat is teleurstellend, maar dat betekent niet dat hij er niet bij was.’

• New York Times: Known for Famous Photos, Not All of Them His

• Eerder op PhotoQ: Beroemde John-John-foto gekaapt