WassinkLundgren presenteert The Chinese Photobook op 19 mei in Amsterdam

In samenwerking met Martin Parr werkte het Nederlandse fotografenduo WassinkLundgren afgelopen jaren aan een groot project: een overzicht van belangrijke Chinese fotoboeken die sinds 1900 zijn verschenen. Tijdens de 22e Fotokroniek op 19 mei in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam presenteren Ruben Lundgren en Thijs groot Wassink exclusief voor Nederland The Chinese Photobook, dat aan de hand van grotendeels onbekende visuele documenten een bijzondere blik biedt op de recente geschiedenis van China.

Terwijl de aandacht voor het fotoboek in grote delen van de wereld enorm is toegenomen – niet alleen in Europa en de VS, maar ook in Japan, Zuid-Amerika en Afrika – was er tot nu toe vrij weinig bekend over de rol van het fotoboek in de geschiedenis van China. Opmerkelijk, vinden de makers van The Chinese Photobook, want het land heeft een lange en zeer diverse reeks fotoboeken voortgebracht, vaak met een opvallend eigen gezicht.

The Chinese Photobook is een groot en luxe vormgegeven naslagwerk met als basis de boekencollecties van fotograaf/verzamelaar Martin Parr en WassinkLundgren. Parr richtte zich aanvankelijk op propagandaboeken en sociaal-realistische fotografie. Dat is in The Chinese Photobook uitgebreid met werk van fotografische pioniers die het land aan het begin van de 20ste eeuw in beeld brachten tot hedendaagse boeken van opkomende Chinese talenten. Het boek bevat niet alleen titels van Chinese fotografen, maar ook van buitenlandse, onder wie bij voorbeeld de Nederlandse Ellen Thorbecke en Bertien van Manen.

Het project van Parr en WassinkLundgren duikt sinds een jaar af en toe als tentoonstelling op. Vorig jaar was het overzicht van Chinese fotoboeken te zien tijdens het fotofestival in Arles, en begin dit jaar in de Aperture Gallery in New York. Momenteel is de tentoonstelling te bezoeken in het Ullens Center for Contemporary Art in Beijing en in de Photographer’s Gallery in Londen.

Fotokroniek
Op 19 mei organiseren de vakorganisatie DuPho en Pakhuis De Zwijger – dit keer in samenwerking met de PhotoQ Bookshop – de Fotokroniek #22, een avond waarop Wassink en Lundgren uitgebreid vertellen over de geschiedenis van het Chinese fotoboek en over de totstandkoming van het boek dat ze met Martin Parr samenstelden. Bovendien verzorgt fotohistoricus Rik Suermondt een presentatie over het werk van Ellen Thorbecke (1902-1973) en spreekt Bertien van Manen over haar boek East Wind West Wind.

19 mei 2015
20 uur
Pakhuis de Zwijger
www.dezwijger.nl
Fotokroniek #22: WassinkLundgren presenteert The Chinese Photobook
Entree: 5 euro

photoq-CPB-Cover

Speciale voorinteken-prijs
The Chinese Photobook is vanaf nu te bestellen in de PhotoQ Bookshop
Tot 19 mei geldt de speciale voorinteken-prijs van 130 euro.
Wie het boek tevoren bestelt, krijgt de entree retour.
Vanaf 20 mei kost het boek 150 euro.