Website Corbis sluit op 2 mei, rechten naar Getty Images

In een persbericht laat Getty Images weten dat zij als gevolg van de overname van Corbis door VCG exclusief distributeur zijn geworden van de Corbis-archieven. Deze opvallende overeenkomst vraagt om nadere beschouwing.

De overeenkomst betreft een driehoeksverhouding. In januari van dit jaar maakte Bill Gates, eigenaar van Corbis, bekend dat Corbis Images – en daarmee de Hulton Collection, Bettmann Collection en de Sigma-Archieven – verkocht werden aan Unity Glory, onderdeel van de Visual China Group (VCG). Het Chinese mediabedrijf beschikte hiermee over de rechten binnen China en maakte vervolgens een deal met Getty Images voor de distributie en licenties van het Corbis materiaal in de rest van de wereld. Dit leidde tot een grootscheepse operatie om de enorme hoeveelheid aan Corbis materiaal beschikbaar te maken binnen de databases van Getty Images. Die integratie is nu bijna afgerond.

Vanaf 2 mei zal de Corbis website niet meer beschikbaar zijn. Gebruikers met een Corbis account kunnen vanaf heden geen nieuw materiaal meer licentiëren via hun bestaande vertegenwoordiger bij Corbis en worden vanaf 2 mei doorverwezen naar een vertegenwoordiger van Getty Images in Nederland. Volgens het persbericht betekent dat concreet dat er meer hoogwaardige content beschikbaar zal zijn via Getty Images naast toegang tot de uitgebreide archieven van o.a. de Bettman Collection en Sygma.

Het Bettmann archief is een belangrijke historische collectie met méér dan 16 miljoen beelden van de 19e en 20e eeuw, terwijl het Sygma archief 34 miljoen beelden bevat van Europa’s belangrijkste historische gebeurtenissen. Het gerenommeerde Hulton archief is het grootste particuliere archief ter wereld met méér dan 80 miljoen beelden die teruggaan naar de beginjaren van de fotografie.

Meer informatie over deze transitie: http://press.gettyimages.com/getty-and-corbis-content-nl

 

Update naar aanleiding van een aantal vragen die PhotoQ aan Getty Images stelde:

 • Wat gebeurt er met licenties die klanten met Corbis zijn overeengekomen?
  Antwoord Getty Images:
  De licenties van de beelden van Corbis gaan niet automatisch over naar Getty Images. Een licentie is een toestemming om een beeld te gebruiken Voor RF (royalty free) beelden heeft een Corbis klant de toestemming om deze beelden oneindig te gebruiken.

  Voor RM (rightsmanaged) beelden heeft hij/zij een licentie aangekocht bij Corbis om de beelden te gebruiken voor een bepaalde tijd. Na afloop van de licentie wordt de Corbis klant door ons gecontacteerd voor verlenging.

 • Hebben huidige Corbis klanten automatisch toegang tot het archief van Getty Images?
  Antwoord Getty Images:
  Als een Corbis klant reeds een account heeft bij Getty Images kan zijn/haar account inderdaad overgezet worden. Indien hij/zij geen Getty Images account heeft, dient er een account te worden aangemaakt.