Website ‘LINKwithlove’ ijvert voor bronvermelding

In juni 2011 is de website LINKwithlove opgericht met als doel bronvermelding bij internetgebruikers onder de aandacht te brengen. Kunstenares Kal Barteski is de initiatiefneemster van de website, nadat haar werk tot bijna een miljoen keer is gedeeld en gebruikt zonder bronvermelding.

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat de naam van de maker van een foto, tekst of illustratie vermeldt wordt wanneer deze wordt gebruikt of gedeeld. Toch is dit vaak niet het geval. Online worden veel foto’s zonder bronvermelding gebruikt en vooral op websites als Tumblr en Pinterest gebeurt dit nog te vaak.

Het idee van LINKwithlove is simpel maar doortastend. ‘It is our goal to inspire positive change in the way art, photography, design, words, music, film and ideas are shared on the internet. We believe that intellectual property needs to be handled with love and respect. We believe in the goodness of people. We believe in the power of the internet. We believe that Maya Angelou was absolutely right when she said "when you know better you do better."’

Op de website zijn veel links te vinden naar sites en organisaties die informeren over intellectuele eigendommen. Zo zijn er links met informatie voor kunstenaars en fotografen met betrekking tot het omgekeerd opzoeken van beeld en het belang van watermerken en kunnen bloggers meer lezen over het gebruik van materiaal van anderen.

LINKwithlove heeft speciale buttons ontworpen die op je eigen website of blog geplaatst kunnen worden. Fotografen kunnen met deze button het belang van bronvermelding aangeven en bloggers kunnen met deze button laten zien dat ze content met bronvermelding plaatsen.

Door het informeren en ondersteunen van het juiste gebruik van intellectuele eigendommen wil LINKwithlove een verschil maken en de internetgebruiker het belang van delen met respect in laten zien.

www.linkwithlove.org