Website voor Haagse kieken

De website is nog een beetje in opbouw, maar er is al heel wat te genieten voor de liefhebber van fotografie uit Den Haag: www.hebbediekiek.nl, opgezet door zes nieuwsfotografen uit de hofstad. We zien fotografen aan het werk in en om het Binnenhof, maar ook aan het Scheveningse strand. Tone of voice: vrolijk en niet zonder zelfspot.
Het team, zoals boven op de foto van links naar rechts: Martijn Beekman (de Volkskrant), Roel Rozenburg (NRC Handelsblad), Sara (secretariaat Hebbediekiek), Phil Nijhuis (ANP), Serge Ligtenberg (de Telegraaf), Valerie Kuypers (ANP) en Bart Maat (Novum/WFA). ‘De fotografen wonen allemaal in Den Haag en werken rondom het Binnenhof,’ meldt de site, en dat zal de reden zijn dat niet-Hagenaar Werry Crone (al enkele decennia Haagse onderwerpen aan het fotograferen voor Trouw) wel lid is, maar niet op de foto staat.

Volgens Martijn Beekman is het idee ontstaan tijdens het lange wachten bij de kabinetsformatie een jaar geleden: ‘Je staat elkaar zo in de weg dan. Je gaat elkaar fotograferen.’ Toen Roel Rozenburg kwam met de naam Hebbediekiek kwam er vaart in de plannen.

Beekman: ‘We hebben er vooral heel veel plezier in. Er zit veel relativeringsvermogen in. Het is niet zo dat wij onszelf geweldig vinden omdat we met regelmaat ministers fotografen. Stiekem lachen we er ook een beetje om.’

De site heeft intussen rubrieken als ‘Hebbediekiek in de politiek’, ‘Hebbediekiek bij de koningin’ en ‘kiek gemist’. Binnenkort volgt de eerste aflevering van ‘Gastkieker van de maand’, waarbij een niet-Haagse fotograaf een key-koord (de keus is uit rood en paars) van Hebbediekiek krijgt. Beekman: ‘Af en toe moeten we ons dwingen ook buiten de kaasstolp te kijken.’ Koen van Weel, die veel sport voor het ANP doet is de eerste gastkieker.

www.hebbediekiek.nl