Weeskinderen van de fotografie tentoongesteld

Tot eind oktober hangt in het Amsterdamse Newsphoto een kleine maar veelzeggende expositie. Het Parool heeft haar lezers gevraagd ‘gevonden foto’s’ aan de krant te sturen, zo mogelijk met een beschrijving van de plaats en de omstandigheden van de vondst. Uit de foto’s is een selectie gemaakt, de begeleidende brieven zijn ook in te zien.
Soms lagen ze gewoon op straat, zaten in een tweedehands boek of meubel, kwamen tevoorschijn bij een verbouwing of werden voor een euro aangeschaft op het Waterlooplein. In de tentoonstelling hangt een ooit gerolde portemonnee met enkele pasfoto’s. Een andere lezer liet een veertig jaar oud filmpje uit een camera van de rommelmarkt ontwikkelen.

De presentatie bestaat uit snapshots die vaak tijdens de vakantie gemaakt zijn, pasfoto’s, maar ook uit enkele fraaie historische beelden, waaronder een grote montage van opnamen van één jongetje. Een belangrijk genre binnen de gevonden en doorgestuurde foto’s zijn de polaroids die in de kroeg of tijdens feestjes door rozen verkopende Aziaten zijn gemaakt.

Elke foto heeft een verhaal. Vaak alleen van de vinder, maar na publicatie in Het Parool soms ook van degene die de foto ooit verloor. Mark Moorman begon deze wekelijkse rubriek in oktober 2004 en honderden lezers hebben hun vondeling ingestuurd. Sommige foto’s zijn zo weer bij hun onderwerp terecht gekomen. De meesten niet. Die hangen nu in de Haarlemmerstraat, als gevonden voorwerpen ieder in een eigen plastic hoesje. De briefjes van de vinders completeren dit merkwaardige en toch alledaagse archief.

Gevonden foto
tot en met 24 oktober
in News Photo
Haarlemmerstraat 25 Amsterdam

• Verdere informatie: www.newsphoto.nl