Weg

Bij hoge uitzondering geen zwart-wit beeld maar: een foto met kleur. Kleurgebruik moet wel ergens op slaan, anders hoeft het niet. In dit geval lijkt het roze wat toe te voegen.

Te veel zelfs. De fotograaf die rond 1910 de eervolle opdracht ontvangt het gloednieuwe Pennsylvania Station New York City vast te leggen, onderstreept na afloop de Romeinse elegantie van het station door op eigen initiatief de omringende straten een roze accent toe te dichten. En hij schiet uit.

Pennsylvania Station ligt op de hoek van de 31e tot en met de 33e street tussen de 7e en 8e avenue als de fotovakman in één vlotte kwaststreek autodaken, -deuren, -ramen en -neuzen (met wegdek en al) een lik zalmroze geeft. Gelukkig voor de slachtoffers doet hij dit wel transparant. De stoeprand wordt keurig aangehouden, de inrit strak ingekwast. Bij geparkeerde wagens aarzelt zijn penseel wel even… maar om de hoek zet hij geparkeerden, inclusief paard, toch ook in de verf.

Bijna 200.000 passagiers verwerkt het station, iedere dag. Rond 1910 stapt een Hollander uit, koopt een fotokaart, schroeft zijn vulpen open en noteert enthousiast: Station. Meer dan 1000 treinen dagelijks. De kaart wordt niet gepost maar reist in de koffer mee terug naar Holland, waar familie en vrienden zich verbazen over de wijze waarop die vreemde Amerikanen hun asfaltbeton storten – en roze kleuren.

Toegegeven: de glorieuze schoonheid van het classicistische stationsgebouw komt op die manier schitterend tot zijn recht. Gelijktijdig zijn de grijze wolkjes en vegen op de foto best verklaarbaar: dat zijn bijna weggevaagde voetgangers die – dwars tegen de sluitertijd in – weghollen om het genadeloze roze te ontlopen.

De sloop van Pennsylvania Station in oktober 1963 zorgde trouwens wereldwijd voor nogal wat verontwaardiging:
totdat de eerst dreun viel, was niemand ervan overtuigd dat het Penn Station werkelijk gesloopt zou worden of dat New York zou toestaan dat er zulk vandalisme gepleegd ging worden tegen een van de grootste en fraaiste gebouwen van zijn tijd …, aldus The New York Times.

 

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.