Wel, niet, wel tentoonstelling Palestijnse olijfbomen in Haarlem

In de Haarlemse openbare bibliotheek is vanaf vandaag toch weer een tentoonstelling te zien met foto’s die Cris Toala Olivares maakte van een olijfplukreis in de Palestijnse gebieden. Na een eerste opening vorige week werd de expositie op last van de directrice verwijderd omdat zij bezwaar maakte tegen de volgens haar eenziijdig pro-Palestijnse visie van de beelden en onderschriften.

Gisteren maakte de bibliotheek bekend dat het werk toch wordt tentoongesteld, ‘na overleg met het Haarlemse college van B en W’.

Van donderdag 25 maart tot en met zaterdag 3 april 2010 is alsnog de expositie te zien van foto’s van fotograaf Cris Toala Olivares van zijn olijfplukreis in Palestina.

Uit het bericht van de bibliotheek: ‘De expositie was eerder al na één dag verwijderd omdat de bibliotheek van mening was dat een beeld werd geschetst dat slechts vanuit één kant belicht werd, met name door de begeleidende teksten. Deze tentoonstelling is eerder voortijdig gestopt bij een wijkcentrum in Amstelveen, omdat zij heftige reacties opriep in de omgeving. Een bibliotheek is neutraal en wil veelzijdige informatie bieden zodat mensen zelf hun standpunt kunnen kiezen. De bibliotheek wil een ontmoetingsplek voor iedereen zijn.’

Verder meldt het bericht: ‘De bibliotheek heeft voorgesteld aan de organisatie Plant een Olijfboom om tegelijkertijd met hun tentoonstelling ook ruimte te bieden aan andere organisaties om hun standpunt te tonen. Dit voorstel is door de organisatie niet overgenomen.’

De bibliotheek heeft besloten de tentoonstelling toch terug te plaatsen om verdere commotie te voorkomen. Tot en met zaterdag 3 april 2010 is alsnog de expositie te zien van foto’s van fotograaf Cris Toala Olivares van zijn olijfplukreis in Palestina, tijdens openingstijden in Bibliotheek Centrum, Gasthuisstraat 32 te Haarlem.
www.planteenolijfboom.nl