Welke foto van Che is de laatste?

Eigenlijk is er maar één beeld van Che Guevara, en dat mythologiserende beeld kennen we allemaal. Vandaag, op zijn veertigste sterfdag, is er aandacht voor andere foto’s. Namelijk de laatste die van de guerillero zijn gemaakt voor hij op 9 oktober 1967 – 40 jaar geleden – werd geëxecuteerd.
In de Volkskrant van vandaag claimt de Nederlandse documentaire-maker Peter de Kock – van wie vorig jaar de film De Handen van Che Guevara in roulatie kwam – dat hij een exemplaar heeft van de laastste foto die van de nog levende Che is gemaakt. Hij kreeg het beeld van het staatsarchief van Bolivia. De foto zou enkele minuten of zelfs seconden voor de executie zijn gemaakt.

Tot nu toe gold een ander beeld als laatste foto van de levende held. Hierover is woensdagavond een documentaire te zien op de Duitse tv-zender ARD. Links van Che zien we de CIA-agent Felix Rodriguez van wie wordt aangenomen dat hij ervoor heeft gezorgd dat Che in handen viel van het Boliviaanse leger en dat hij het laatste verhoor met Che heeft gevoerd.

Volgens de Duitse documentaire zou de foto wel eens een vervalsing kunnen zijn. De fotograaf van destijds zegt dat Rodriguez niet op zijn foto stond en dat deze zich kennelijk later aan het beeld heeft toegevoegd of laten toevoegen.

• de Volkskrant: Guevara: ‘Schiet maar lafaard, je doodt slechts een man’

• In de Duitse krant taz: Der falsche Freund