Het boek The wonderful world of Albert Kahn is al in 2008 door de BBC uitgebracht, maar kwam toch pas vandaag onder onze aandacht. Het is te bijzonder om er geen melding van te maken.
Een record aan kleurenfoto’s voor en over mensen van over de hele wereld. Dat was het doel waarmee Albert Kahn, Franse bankier en filantroop zijn project startte in 1909.
Kahn wilde hiervoor het autochrome proces gebruiken. S’ Werelds eerste gebruiksvriendelijke ontwikkelsysteem voor kleurenfoto’s.
Gebruikmakend van zijn fortuin stuurde hij een groep fotografen de wereld over om vrede en begrip tussen de verschillende culturen te promoten.
De fotografen documenteerden meer dan vijftig landen waar geschiedenis werd geschreven doordat zij cruciale momenten doormaakten door oorlog of globalisatie.
Stefan Passe was zo’n fotograaf die op pad werd gestuurd. In 1913 bezocht hij Mongolie. Het land had onlangs een onafhankelijkheidsverklaring met voormalig heerser China getekend. De periode waarin de Qing dynastie ineenstortte. Het gebied werd in de jaren daarna beschermd door de Sovjet Unie in ruil voor politieke invloed. Pas in 1924 werd de Mongolian People Republic gesticht.
Door de Wall Street crash in 1929 zag Kahn zijn kapitaal verdwijnen en moest het project twee jaar later noodgedwongen stoppen. Kahn overleed in 1940 en laat een collectie van 72.000 autochromes, bekend onder de titel Archives of the planet na. Deze collectie van vroege kleurenfoto’s geldt als een van de belangrijkste in de wereld en is te zien in het Albert Kahn museum in Parijs.