Wereldronden kleurrijk in beeld gebracht

Chris de Bode werkte drie jaar aan zijn project over wielerronden in verre landen. In Tour du Monde verzamelde hij zijn beelden over de renners, het publiek en de locale omstandigheden in zes harde, vrolijke en/of absurde fietswedstrijden.
Bekijk een slideshow met 12 foto’s

‘Tour van de angst’ is de ondertitel van het hoofdstuk over ‘La Vuelta a Colombia’. Op een foto over twee pagina’s kaderde De Bode een passerende renner in met de loop van een tank, een soldaat met een automatisch wapen en de neus van die tank. Ook in de andere beelden treffen we regelmatig zwaarbewapende soldaten en agenten aan. De ronde, die 15 etappes telt, is 2200 kilometer lang en geldt als het meest uitputtende wielerevenement in Zuid-Amerika.

De overheden van de landen die De Bode voor dit project bezocht hebben doorgaans een broertje dood aan kritische fotojournalisten. De wielerronden boden hem een uitgelezen kans om voorbij de renners te fotograferen en zo een gelaagd beeld over de verschillende landen te creëren.

De Afrikaanse hitte is voelbaar in de foto’s van de ronden door Senegal en Eritrea. Het klimaat van Senegal bleek te hard voor de deelnemers uit Europa, die massaal afhaakten. In Eritrea draait het vooral om de locale helden, die overigens ook regelmatig door de warmte werden overmand. De toeschouwers in Afrika bleken zeer betrokken en verleenden in voorkomende gevallen (onreglementaire) hulp.

Het enthousiasme van het publiek verschilt nogal. De fans in Cuba, Senegal en Eritrea ondersteunen hun renners massaal. In Quatar knipt de kapper gewoon door wanneer het peleton voorbij fietst. Voor de Tour van Hainan in China wordt niet-begrijpend publiek naar het parcours gedirigeerd. Direct nadat de renners zijn gepasseerd, trekken de Chinezen zich weer terug en gaan over tot de orde van de dag.

De loopbaan van Chris de Bode (1965) kent een toverbalachtig karakter. Hij werkte als professioneel kliminstructeur, die fotografeerde uit liefhebberij. Was enige jaren staffotograaf op de Technische Universiteit Eindhoven en bedenkt samen met Willemsen en Wildeman tentoonstellingen voor fotopersbureau Hollandse Hoogte.

Daarnaast is De Bode ‘artistic director’ van het FotoPub festival in Slovenië en blijkt hij ook in staat geitenkaas appetijtelijk in beeld te brengen.
Zijn foto’s worden in Nederlandse en internationale kranten en tijdschriften gepubliceerd. De Bode reist de hele wereld over om reportages te maken voor non-govermentele organisaties als VSO, Greenpeace, Artsen zonder Grenzen en Stichting Vluchteling.

Tour du Monde is het levendig verslag van een zestal wielerronden, die niet iedereen zal kennen. Het boek bevat harde foto’s, maar er is ook ruimte voor ironie. De beelden zijn als ‘spread’, op één pagina of in groepjes van zes per pagina afgedrukt. Dat ritme blijkt functioneel voor het verhaal over deze opmerkelijke wedstrijden. In Tour du Monde delen arm en rijk de hartstocht voor de wielersport en De Bode biedt ons de gelegenheid om dit mee te beleven.

Han Schoonhoven

Tour du Monde
fotografie: Chris de Bode
voorwoord (nl, eng): Jeroen Wielaert
gebonden, 124 pagina’s, ongeveer 90 foto’s in full colour
uitgever: Mets & Schilt
prijs: 29,90 euro

Chris de Bode is op 16 mei te beluisteren op Radio 1 Kunststof. Dit naar aanleiding van de expo “Tour du Monde” in de Kunsthal Rotterdam van 17 mei t/m 7 sept.