Werk Erwin Olaf in Hermitage Amsterdam

Van 11 juni tot en met 12 september 2010 toont de Hermitage Amsterdam een fotoserie van Erwin Olaf: DUSK & DAWN. De presentatie bestaat uit twaalf werken en is te zien op de eerste verdieping van de Keizersvleugel.

Het persbericht van de Hermitage vervolgt:

In deze serie liet Olaf zich inspireren door de foto’s van fotografe Frances Benjamin Johnston. In 1899-1900 fotografeerde zij zwarte Amerikaanse leerlingen van het Hampton Instituut in Virginia. Hun levensverhaal kende toen nog geen andere kleur dan het lot van vrijgekomen slaven. In haar uitgekiende esthetiek laat Johnston de wereld zien dat een schone toekomst wel degelijk voor deze leerlingen binnen handbereik ligt.

In DUSK plaatst Erwin Olaf ons aan het begin van de twintigste eeuw, waarin een upper middle class gezin met donkere huidskleur is geportretteerd. De serie voelt als een verlicht eindpunt van een lange weg naar een bevrijde wereld; een sociaal paradijs.

In DAWN laat Olaf dezelfde scènes zien, alleen plaatst hij de scènes in Rusland aan het begin van de twintigste eeuw en bovendien in een volkomen bleek palet. De inspiratie kwam op een ochtend in Moskou waar Olaf in een vijfsterrenhotel verbleef. In een riante ontbijtruimte kwam een blanke vrouw binnen met haar zoon. Beiden waren blond en droegen witte kleding. Gezeten aan een tafel met een wit laken, op witte stoelen en omringd door hoge karakterloze witte muren, zag Olaf de pendant van DUSK ontstaan. Hiermee werd DAWN de esthetische spiegel van DUSK.

In zowel binnen- als buitenland staat Erwin Olaf (1959) bekend als een van de meest opzienbarende hedendaagse fotografen. Met sublieme ironie weet hij onze illusie van vrijheid bloot te leggen. Dat geldt voor zijn confronterende, beeldende series evenzeer als voor zijn recente, meer serene werk, waarin hij aantoont hoe we gevangen zijn in de censuur die we onszelf opleggen. Behalve op fotografie richt Olaf zich ook op het produceren van films en video’s. Daarnaast wordt hij vaak gevraagd voor internationale wervingscampagnes. Olaf heeft ontelbare publicaties op zijn naam en won vele onderscheidingen. Hij wordt vaak gevraagd voor internationale media als New York Times Magazine, Sunday Times, Elle en Vanity Fair. Onlangs publiceerde de prestigieuse Aperture Foundation de monografie Erwin Olaf. Zijn werk wordt in belangrijke internationale tentoonstellingen geëxposeerd, bijvoorbeeld in het Museum of the City of New York, het Chelsea Art Museum, New York, het Museum of Contemporary Canadian Art, Toronto of het Maison européenne de la photographie, Parijs. Erwin Olaf wordt vertegenwoordigd door Flatland (Utrecht / Parijs).

DUSK & DAWN is gratis toegankelijk voor bezoekers van de Hermitage Amsterdam, op vertoon van een geldig entreebewijs.

www.hermitage.nl