Wetenschappelijke fotografie van Berenice Abbott in Documenting Science

Onlangs verscheen het boek Documenting Science, waarin het werk wordt getoond van de Amerikaanse fotografe Berenice Abbott. Haar fascinatie voor de wetenschap die de wereld in hoog tempo veranderde, motiveerde haar om fotografie te gebruiken als ‘vriendelijke tolk van de wetenschap’.
Berenice Abbott(1898-1991), geboren in Springfield Ohio, was een dominante naam in de Amerikaanse fotografie van de twintigste eeuw. In Parijs werd zij de assistente van Man Ray die haar leerde fotograferen en daarna volgde een succesvolle carrière. Hoogtepunten in haar carrière waren onder andere het monumentale project Changing New York (1935-1938) en het fotograferen van het Amerikaanse platteland, waaronder de US route 1 van Maine naar Florida.

Mede door haar commerciële werk voor bedrijven als Time Inc. En IBM raakte ze steeds sterker geïnteresseerd in de wetenschap. ‘Wetenschap past bij de snelheid van onze tijd. Het is een realistisch medium voor een realistisch en wetenschappelijk tijdperk’, aldus Berenice Abbott.

In zwart-wit fotografeerde Abbott voorwerpen in beweging zoals vallende of stuiterende ballen, waarbij ze vaak gebruik maakte van hi-speed en meervoudige belichtingstechnieken. Ze maakte stillevens van elektrische apparaten en mooie abstracte beelden van magnetische velden.

Berenice Abbott: ‘Wetenschappelijke waarheid is een even goed onderwerp voor kunst als de mens met zijn emoties, omdat deze onderwerpen beiden beschikken over een oneindige verscheidenheid’.

Beroemd wetenschappelijk werk dat Abbott maakte was haar wave photography, waar geen camera of lens aan te pas kwam, maar waarbij zij bewegingen van water op lichtgevoelig papier wist vast te leggen. Het werk van Abbott heeft ervoor gezorgd dat vele studenten de complexe principes van fysica kunnen visualiseren.


Documenting Science
Edit: Ron Kurtz
Essays van Julia Van Haaften en John Durand
Boek design: Ron Kurtz, Duncan Whyte en Gerhard Steidl
180 pagina’s
6 illustraties
29,5 x 31 cm
ISBN: 978-3-86930-431-1
Publicatie: Mei 2012

Uitgeverij: steidl

Recensie Wayneford: Documenting Science: the final chapter and lasting legacy of American photographer Berenice Abbott