Wetenschappers leggen 21 uitdrukkingen van emoties vast

Huiswerk voor de portretfotograaf: de studie van drie Amerikaanse wetenschappers die laat zien dat het menselijk gezicht zeker 21 verschillende emoties kan tonen, althans dat die aan de hand van spierbewegingen zijn vast te stellen. Dat is andere koek dan ’the eye of the beholder’.

Het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) publiceerde gisteren een artikel waarin onderzoekers Shichuan Du, Yong Tao, en Aleix M. Martinez van de Ohio State University uitleggen dat het menselijk gezicht meer toont dan de zes tot nu toe gehanteerde basisemoties blijdschap, verrassing, boosheid, verdriet, angst en afgrijzen. Althans in onze westerse cultuur.

Het drietal heeft 230 mensen onderzocht en op basis daarvan een aantal gezichtstrekken verzameld die het ook mogelijk maken om een samengesteld gevoel als blij verrast te herkennen, waarbij spierbewegingen van blijdschap en verrassing naar voren komen. Aldus combinerend komt het team tot 21 emoties die herkenbaar zijn in een gezicht.

Volgens de onderzoekers zijn hun resultaten zowel van belang voor inzichten in menselijke kennis en gevoelens, als voor het ontwikkelen van computermodellen voor gezichtsherkenning en de interpretatie van de getoonde uitdrukking.

PNAS: Compound facial expressions of emotion – abstract

The Atlantic: Study: Humans Can Make More Than 20 Distinct Facial Expressions