Wijkende gletschers van de Himalaya

Het Asia Society Museum in New York exposeert een megaproject van de bergbeklimmer/fotograaf/filmer David Breashears. Hij fotografeerde gletschers in de Himalaya vanaf precies hetzelfde punt als verschillende historische fotografen.
Voor één bepaalde foto vertrokken Breashears en zijn team negentien dagen keer op keer vanuit hun basiskamp, voordat het beeld was zoals het moest zijn. Hij heeft vijf keer de Mount Everest beklommen, maar vond dit een veel moeilijker project. ‘Als klimmer bepaal je de ideale route, wanneer je een historisch beeld van een gletscher exact wil herfotograferen heb je die keuze niet.’

Voor deze serie, een onderdeel van zijn Glacier Research Imaging Project, volgde Breashears het spoor van historische bergbeklimmers/fotografen als Georg Leigh Mallory en Vittorio Sella. Uiteraard zijn die historische opnamen ook in de tentoonstelling opgenomen. De oudste foto dateert van 1899.

Uit de beelden blijkt dat de gletschers verdwijnen. Daar waar eerst nog een ijsmassa lag, treffen we nu slechts een stenenspoor aan. De site van het museum presenteert heel effectief enkele frappante voorbeelden van die ontwikkeling. Breashears probeert een groot en vooral jong publiek bewust te maken van deze gevolgen van de opwarming van de aarde en spreekt de hoop uit dat een nieuwe generatie met die kennis aan het werk gaat.

De site van de Asia Society vertoont vergelijkbare foto’s en twee adembenemende panorama’s van David Breashears, zie: http://sites.asiasociety.org