Will McBride (84) overleden

Afgelopen donderdag is de Amerikaanse kunstenaar en fotograaf Will McBride overleden. Hij maakte in de jaren ’60 en ’70 naam met expliciete fotografie die hoorde bij de seksuele revolutie van die tijd. Sinds eind jaren ’50 woonde en werkte hij in Berlijn.

McBride groeide op in Chicago en werd opgeleid als kunstschilder door onder meer Norman Rockwell. Na het volbrengen van zijn militaire dienstplicht als Amerikaanse militair midden jaren ’50 in Würzburg bleef hij in Duitsland.

Zijn fotografisch werk richt zich veelal op jeugdcultuur, met een nadruk op de ontluikende sexuele bewustwording van mannen in puberteit en adolescentie. Zijn boek Show Me! – een op kinderen gericht uitlegboek over seks, met veel love foto’s – zorgde in 1975 en later voor opschudding. Met name in de VS ondernamen conservatieven en strijders tegen kinderporno pogingen om het boek te laten verbieden.

Eind vorig jaar organiseerde het fotomuseum C|O Berlin een overzichtstentoonstelling van het werk van McBride. Tien jaar daarvoor ontving hij de in Duitsland hoog geachte Dr. Erich Salomon Preis die wordt uitgereikt door de Deutsche Gesellschaft für Photographie.

Het Britse magazine Dazed publiceerde in 2011 nog een modereportage met foto’s en schilderijen van Will McBride met jonge modellen.

Die Welt: Photographer Will McBride dies

C|O Berlin: I fell in Love with this City

Dazed: Legendary photographer Will McBride dies aged 84

www.will-mcbride-art.com