Willem Diepraam wint BNO Piet Zwart Prijs

De BNO Piet Zwart Prijs / life time achievement award Dutch Design Awards 2010 wordt dit jaar toegekend aan fotograaf Willem Diepraam. De prijs, die bestaat uit een geldbedrag van 4000 euro en een presentatie in de tentoonstelling van de Dutch Design Awards, zal op 23 oktober 2010 door Hans Dirken en Reinier Gerritsen worden uitgereikt in Eindhoven.

Het persbericht:

De selectiecommissie (voorzitter Hans Dirken, Bruno Ninaber van Eyben, Paul Mijksenaar, Reinier Gerritsen, Rob Huisman en Trude Hooykaas) waren het er unaniem over eens, de BNO Piet Zwart Prijs 2010 gaat naar één van Nederlands grootste fotografen: Willem Diepraam. De commissie zegt hierover: “Willem Diepraam behoort tot een generatie naoorlogse Europese fotografen die in staat waren om hun engagement en de inhoudelijke kracht van hun beelden te verbinden met een eigen vormtaal. Diepraams foto’s kenmerken zich door een hoge visuele kwaliteit. Met de jaren heeft zijn werk een steeds persoonlijker karakter gekregen.”

Willem Diepraam
Willem Diepraam (Amsterdam, 1944) begon eind jaren ’60 een carrière als fotograaf. Hij werkte lang voor Vrij Nederland maar ook voor de Groene Amsterdammer, Artsen Zonder Grenzen en de Novib. Na de jaren ’70 was hij meestal zijn eigen opdrachtgever. Hij heeft vele boeken op zijn naam staan waaronder Frimangron (1975), The Dutch Caribbean (1978), Sahel (1982), Lima (1991), en Landschap aan Zee (1995). Er werden twee monografieën over zijn werk gepubliceerd. Tijdens de jaren ’70 heeft Diepraam, vooral door zijn werk voor Vrij Nederland, vaak samen met Gerard van Westerloo, grote invloed gehad op de Nederlandse fotojournalistiek door zijn indringende beelden met grove korrel en soms zwaar doorgedrukte luchten. VN bijlagen uit de jaren ’70 en ’80 waren fameus. Behalve fotograaf is Willem Diepraam ook een serieuze fotografieverzamelaar. Daarnaast is hij actief als auteur. Hij verzorgde catalogi bij door hem samengestelde tentoonstellingen over Cas Oorthuys, Carel Blazer en Eva Besnyö. Over de laatste schreef hij in 1999 een monografie.

Over de BNO Piet Zwart Prijs
De BNO Piet Zwart Prijs / life time achievement award Dutch Design Awards is een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een ontwerper die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het vak en excelleert op één of meer van de vakgebieden waarop fotograaf, typograaf, ruimtelijk en industrieel ontwerper Piet Zwart actief was. De organisatie van de prijs was voorheen in handen van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en is vanaf 2009 onderdeel van de Dutch Design Awards in samenwerking met BNO. De jurering blijft plaatsvinden onder auspiciën van de BNO. Als er geen geschikte kandidaat is wordt de prijs niet uitgereikt. Ook wordt de prijs voortaan jaarlijks uitgereikt in plaats van één keer in de twee jaar. Tot de winnaars van vorige edities behoren grafisch ontwerper Gert Dumbar, industrieel ontwerper Friso Kramer, grafisch ontwerper Jan van Toorn, grafisch ontwerper Wim Crouwel, fotografe Eva Besnyö, interieurarchitecte Nel Verschuuren, grafisch ontwerper Jan Bons en productontwerper Bruno Ninaber Van Eyben.

Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers
De Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers is de branchevereniging van ontwerpers en ontwerpbureaus in Nederland. De BNO verenigt én vertegenwoordigt meer dan 2700 ontwerpers en 200 ontwerpbureaus en -afdelingen van bedrijven en is daarmee de belangrijkste vertegenwoordiger van de ontwerpsector in Nederland. De BNO zet zich in voor de zakelijke, maatschappelijke en culturele belangen van haar leden en brengt hun werk en het vak nationaal en internationaal actief onder de aandacht.

Dutch Design Awards
Dutch Design Awards zijn de gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving, en bestaan uit de wedstrijd, de internationaal reizende tentoonstelling en de productie van het Dutch Design Jaarboek 2010. Zo wordt een platform geboden waar jaarlijks het beste van de Nederlandse vormgeving – in de volle breedte – wordt gewaardeerd en geëtaleerd. Design Connection Brainport, onderdeel van Brainport Development NV in Eindhoven is verantwoordelijk voor het projectmanagement van de Dutch Design Awards, in opdracht van de Gemeente Eindhoven.

Brainport
Toptechnologieregio Brainport is een broedplaats voor innovatie en de thuisbasis voor bedrijven, kennis- en researchinstellingen van wereldklasse. Samen bedenken en maken zij de technologie van morgen die bijdraagt aan een veilige, groene en zorgzame samenleving en aan duurzame economische ontwikkeling van Nederland. Met de regio Eindhoven als kern, is Brainport de spil van een netwerk dat zich over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen uitstrekt. De vijf speerpuntsectoren zijn High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec en Design.