Winkelen

Het is 4 juli 1945 en we staan in Tulip Town Market, een supermarkt te Oak Ridge, zeg maar in de buurt van Tennesee. Maar we staan er ook niet, want eigenlijk is Oak Ridge een secret city…

Gek genoeg neemt James Wescott die 4e juli toch een foto van deze, zogenaamd niet bestaande, winkel waar… tja wie eigenlijk… boodschappen komt doen. We zien een speciale speed your shopping kassa waar alleen 1, 2 of 3 items kunnen worden afgerekend en met een loupe ontdekken we dat er bij kassadame 2 zojuist voor $28,91 is ingeslagen.

Kijk: achterin de zaak bevindt zich de verse groenten- en fruitafdeling, in pad 3 vinden we koffie en thee, voor fruitsappen of pudding moeten we in pad 2 zijn. We voelen ons in één oogopslag al bijna vaste klant.

Over klanten gesproken, er staan vier frisse kassadames plus een vakkenvulster voor ze klaar… maar zien doen we die potentiële kopers niet. Heel goed mogelijk dat die zich voor dit speciale fotomoment eventjes achter de schappen hebben verschalkt. Je woont in een geheime stad- of niet…

Natuurlijk rusten we niet eerder dan dat we het geheim hebben ontrafeld… Nou, na wat speurwerk komen we erachter dat de klantenkring van Tulip Market uit geheime werknemers bestaat die in de fabriek om de hoek stiekem betrokken zijn bij de productie van uranium-235 of te wel: de ontwikkeling van de atoombom.

Oak Ridge, die naam vergeten we nooit meer. Er is daar een winkel waar goedgekapte dames met lippenstift op werken die door het verkopen van eenvoudige levensmiddelen indirect betrokken zijn bij de productie van een afgrijselijk moordwapen. Bekijk de foto nog maar eens goed, want zo simpel is het.

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.