Winnaars foto-opdrachten Vrij Nederland bekend

Rob Wetzer, Xiaoxiao Xu, Daan Paans en Yara van der Velden zijn de gelukkigen die een documentair beeldverhaal voor Vrij Nederland kunnen gaan maken. De keuze vloeit voort uit een ‘wedstrijd’ die was uitgeschreven door het opinieweekblad met de FotografenFederatie. De jury kon kiezen uit 170 inzendingen.

Op de site van Vrij Nederland lezen we onder meer:

• Rob Wetzer neemt de toekomst van ons water als uitgangspunt. De beschikbaarheid van voldoende, schoon drinkwater, is ook in Nederland verre van vanzelfsprekend. Wetzer wil laten zien hoe complex en strategisch belangrijk de watervoorziening is. Rob Wetzer studeerde in 2008 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

• Xiaoxiao Xu wil een portret maken van een nieuwe generatie Chinese migranten dat niet beantwoordt aan de bekende stereotypen. Veel jongere Chinezen werken in creatieve beroepen of studeren. Xu wil hun verhalen vertellen. Zij studeerde in 2009 af aan de Foto Academie in Amsterdam.

• Daan Paans wil de wereld van de onbemande spionagevliegtuigen, de drones, in beeld brengen. Steeds meer professionals en amateurs laten toestellen in alle soorten en maten los om opnamen te maken. Er zijn nog weinig regels, maar de drones boven onze hoofden roepen ook maatschappelijke vragen op. Daan Paans studeerde in 2009 af aan de kunstacademie St. Joost in Breda.

• Yara van der Velden is vierdejaars student aan de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij is geïntrigeerd door de klacht van veel Nederlanders dat zij zo moe zijn. Komt dat door de druk van de economie of door de opdringerige aanwezigheid van zoveel licht en straling? Of is het ook een statussymbool voor de hard werkende en levende mens?

De jury bestond uit: Marloes Krijnen (directeur van het Amsterdamse fotomuseum Foam, Lars Boering, directeur van de FotografenFederatie, Jenny Smets en Frits van Exter (respectievelijk fotoredacteur en hoofdredacteur van Vrij Nederland).