Winnaars GeldersNieuwsFoto 2012 bekend gemaakt

Fotograaf Theo Kock uit Kilder is winnaar geworden van de GeldersNieuwsFoto 2012. De foto die hij maakte van De Graafschap-voetballer Rogier Meijer die getroost wordt door zijn dochtertje, was volgens de vakjury de beste nieuwsfoto van vorig jaar, zo lezen we op de site van de provincie Gelderland.
En verder:

‘Een foto gemaakt op het juiste moment met de juiste timing om dit klein menselijk leed te vangen’, aldus het juryrapport.

Theo Kock maakte de foto op 13 mei na afloop van het nacompetitieduel De Graafschap-FC Den Bosch (1-1) op de Vijverberg. De Doetinchemse club degradeerde na twee gelijke spelen tegen de Brabanders uit de eredivisie.

Alle winnaars
Er waren woensdagavond in het Huis der Provincie in Arnhem meer winnaars. Eric Brinckhorst kreeg de prijs van de kinderjury voor zijn foto van gitarist Henri van Werven, die voor de laatste maal met zijn band Booze meespeelt. Vier dagen na dit optreden overleed hij. Ook het publiek kon de afgelopen weken een stem uitbrengen. Dat deden ruim elfhonderd mensen. Cees Baars kreeg de meeste publieksstemmen voor zijn foto van de schaapskudde, in de zeer vroege ochtend op weg naar Arnhem als protest tegen de bezuinigingen.Reportage
Een nieuwe categorie dit jaar was de Journalistieke Reportage. De jury koos de serie fruitstalletjes van Flip Franssen als winnaar. ‘De reportage had een duidelijk concept, in een moderne, eenduidige stijl en is Gelderland ten voeten uit’, aldus het juryrapport.

45 persfotografen
De vakjury onder voorzitterschap van voormalig commissaris van de Koningin dr. Jan Terlouw en verder bestaande uit ANP-directeur Erik van Gruijthuijsen en de fotografen Peter van Tuijl en Gerard Wessel, beoordeelde foto’s van 45 persfotografen. De inzendingen waren verdeeld in de categorieën Algemeen nieuws, Human interest, Natuur, Sport, Portret en Kunst, Cultuur en Entertainment.

Expositie
Alle genomineerde foto’s zijn tot 31 maart te zien in Coda in Apeldoorn en tot 20 maart in het Huis der Provincie aan de Markt in Arnhem. De GeldersNieuwsFoto wordt georganiseerd door Stichting Foto21 in Bredevoort, Dagbladen De Gelderlander en De Stentor, Coda in Apeldoorn en de provincie Gelderland.

Provincie Gelderland: Theo Kock winnaar van GeldersNieuwsFoto 2012