Winnaars Pulitzer Prize 2012 bekend gemaakt

De Pulitzer-prijzen voor fotografie gaan dit jaar naar AFP-fotograaf Massoud Hossaini (voor Breaking News Photography) en naar Craig F. Walker van de Denver Post (Feature Photography). Hossaini krijgt de prijs voor een foto van een huilend meisje na een bomaanslag in Kabul, Walker voor een serie waarin hij een oorlogsveteraan volgt die lijdt onder een post-traumatisch stress syndroom nadat hij terugkeerde uit Irak.
Beide prijzen zijn goed voor 10 duizend dollar. Andere finalisten in de categorie Feature Photography waren een team van AP-fotografen (David Guttenfelder, Ng Han Guan en Rafael Wober) die in Noord-Korea fotografeerden na het overlijden van Kim Jong Il, en Francine Orr van de Los Angeles Times voor een reportage over autistische kinderen en hun gezinnen.

Walker ontvangt de Pulitzer voor de tweede keer. In 2010 won hij met een uitgebreid, multimediaal portret: Ian Fisher: American Soldier

Andere finalisten in de categorie Breaking News Photography zijn Carolyn Cole en Brian van der Brug van de Los Angeles Times voor hun werk over de gevolgen van de tsunami voor Japan en een team van Getty-fotografen (John Moore, Peter Macdiarmid en wijlen Chris Hondros) voor hun vastleggen van de Arabische lente.

Twee AFP-journalisten zochten een week na de aanslag in Kabul het meisje in de groene jurk op dat op de foto van Hossaini staat: How a massacre killed an Afghan family’s hope

Meer over de categorie Feature Photography

Meer over de categorie Breaking News Photography

Alle Pulitzer-winnaars: 2012 Winners and Finalists