Winnaars Viewbook PhotoStory 2010 Contest bekend

De tweede editie van de jaarlijkse Viewbook Photostory contest 2010 is gewonnen door Daria Turminas en Luis Lazo, met fotografische verhalen van uitzonderlijk hoog niveau, aldus een persbericht. De jury had een bijna onmogelijke taak aan het selecteren uit de reeds 500 voorgeselecteerde fotoseries.

Het persbericht vervolgt:

De Russische fotograaf Daria Tuminas, winnaar in de documentaire categorie, verteld een intiem verhaal genaamd ‘Ivan and the Moon’ over twee broers in een klein, afgelegen dorp in Rusland. Ze zijn geen gewone tieners en lijken in een sprookjesachtige wereld te leven met totaal andere morele waarden. Ze jagen, vissen en spelen met geesten in verlaten huizen. Het verhaal van Daria geeft uiting aan de magische en mysterieuze wereld waarin de twee broers zich begeven.

Luis Lazo uit Frankrijk, winnaar in de categorie ‘Conceptual’, vertelt een subtiel en poëtisch verhaal genaamd ‘All that you leave’. Jury-lid Ernesto Bazan: "De beelden in dit verhaal hebben een ziel en stralen rust uit, het doet me denken aan de woorden van de grote Portugeze schrijver Fernando Pessoa": " Poezie is overal te vinden op de aarde, in de zee, de meren en de rivieren… er zit poëzie in deze tafel, dit blad papier en ook in deze inktpot."

Beide winnaars kunnen vooruit kijken naar een expositie in de Kahmann galerie in Amsterdam, een leven lang Viewbook Pro account, een publicatie in GUP magazine en een speciaal voor hun ontworpen boek gepubliceerd door Blurb, plus tal van andere publicaties.

De winnende series kunnen bekeken worden op www.viewbookphotostory.com.

Andere prijzen

Juryprijzen

2de prijs in de categorie ‘Documentary’: Exodus van Vincent Elkaim
3de prijs: In Ramallah I can Breathe van Guy Martin
2de prijs in de categorie ‘Conceptual’: A Portrait of America Left Behind van Brandon Schulman
3de prijs: Fatalistic Tendency van Tushikur Rahman

Publieksprijzen

1ste prijs in de categorie ‘Documentary’: The Flight van Imran Ahmed
2de prijs: Let the world know that we still do it with our hands van Thanasis Lomef Zacharopoulos
3de prijs: The Empty House van Gianluca Cecere

1ste prijs in de categorie ‘Conceptual’: Wu Xing van Laura Petreike
2de prijs: Drowning Bride van Dwi Anoraganingrm
3de prijs: Reset van Julia Katharina Ziegler

Boekpublicaties
De fotoseries van de juryprijs winnaars worden gepubliceerd in het Viewbook Photostory 2010 jaarboek. De boeken zijn vanaf december te bestellen op www.viewbookphotostory.com en de Blurb online bookstore.

Expositie
Van 9 tot 12 december zullen de werken ‘Ivan and the Moon’ en ‘All that you leave’ te zien zijn in de Kahmann galerie in Amsterdam. De opening zal op donderdag 9 december plaats vinden onder het genot van een drankje en een speech van de organisator en winnaars. Voor meer informatie www.viewbookphotostory.com.

International online contest for the photographic narrative
Viewbook Photostory is een internationale wedstrijd waarin fotografen worden uitgedaagd om een overtuigend verhaal te vertellen met van een serie beelden. Een enkel beeld kan natuurlijk verhalend zijn maar Viewbook Photostory is specifiek gericht op series. De serie moet zowel in de opbouw, als in karakter sterk verhalend zijn en een reactie teweeg brengen bij de ontvanger maar natuurlijk ook visueel uitdagend zijn. Viewbook Photostory is de ultieme internationale arena voor deze verhalen en biedt fotografen en kunstenaars een prominent platform. Viewbook Photostory wordt georganiseerd door Viewbook.com in samenwerking met GUP magazine en wordt ondersteund door Blurb en nog vele anderen.