Winnaars Wildlife Photographer bekend gemaakt

Op 29 oktober 2008 zijn in het Natural History Museum in Londen de winnaars bekend gemaakt van de ‘Wildlife Photographer of the Year Competition 2008’ en werd hier de gelijknamige tentoonstelling geopend. Het werk van de Nederlandse natuurfotograaf Martijn de Jonge werd bij de prijsuitreiking als buitengewoon bijzonder gewaardeerd. Op 27 november a.s. opent deze expositie in het Museon in Den Haag. Het museum toont deze bekroonde foto’s tot en met 8 maart 2008.
‘The Wildlife Photographer of the Year Competition’ heeft dit jaar voor de 25e maal plaatsgevonden. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door BBC Wildlife Magazine en Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de titel. Dit jaar ontving de organisatie een record aantal inzendingen van meer dan 32.351 foto’s van deelnemers uit 82 landen. Martin de Jonge heeft een bijzondere prestatie geleverd en is de enige Nederlandse natuurfotograaf die met zijn werk is bekroond. Zijn foto ‘Flight Paths’, gefotografeerd in het Spaanse Extremadura werd bekroond in de categorie ‘One Earth Award’.

The Wildlife Photographer of the Year is dit jaar Steve Winter uit de Verenigde Staten met zijn foto ‘Snow leopard’. De competitie kent ook een titel toe aan jong talent tot en met 17 jaar oud. ‘The Young Wildlife Photographer of the Year 2008 Award’ is gewonnen door Catriona Parfitt , uit Groot Britannie, met de foto ‘The show’.

Bij de tentoonstelling zijn extra activiteiten ontwikkeld. Basisscholen kunnen speciale Wildlife museumlessen over (natuur)fotografie volgen. Gedurende de tentoonstellingsperiode leidt fotograaf/ecoloog Ruben Smit tafelgesprekken op zondagmiddagen, waarbij gerenommeerde natuurfotografen hun fotowerk tonen. Deze presentaties zijn geen ‘gewone’ fotolezingen. Ruben Smit probeert via zijn gasten het publiek kennis te laten nemen van het verhaal achter de vertoonde beelden. Niet alleen de techniek komt hierbij aan de orde maar ook wordt de motivatie van de fotograaf onder de loep genomen.

www.museon.nl


Overzicht van de winnaars

Eerder op PhotoQ: Martijn de Jonge ‘sterk aanbevolen’ bij WildlifePhotographer