Winnende foto Wildlife Photographer of the Year omstreden

In de internationale fotojournalistiek hebben zich de afgelopen jaren verschillende incidenten voorgedaan rond foto’s die ‘gefaked’ waren. Opnamen bleken uit verschillende beelden te zijn samengesteld of het resultaat van een uitgebreide enscenering: een fotojournalistieke doodzonde. Inmiddels lijkt ook de natuurfotografie niet aan deze ’trend’ te ontkomen, getuige de rel die er rond de ‘Storybookwolf’ van de Spaanse fotograaf Jose Louis Rodriguez is ontstaan.


Hij won er in oktober 2009 de hoofdprijs van 10.000 Britse ponden mee bij de Wildlife Photographer of the Year 2009, ’s werelds grootste en meest pretentieuze natuurfotowedstrijd. Inmiddels zijn er grote twijfels gerezen rond zijn foto die te bekijken is via de volgende link:
http://www.nhm.ac.uk/visit-us/whats-on/temporary-exhibitions/wpy/photo.do?photo=2554&category=56&group=4

Volgens Finse- en Spaanse natuurfotografen is de bewuste foto in een wolvenpark gemaakt van een in gevangenschap levend dier, hetgeen de foto zou uitsluiten van de WPY-wedstrijd.

De Nederlandse natuurfotograaf en ecoloog Ruben Smit sprak al eerder zijn twijfels uit over deze opname. Hij werd een paar jaar terug eveneens onderscheiden bij de WPY en is behalve fotograaf ook gepromoveerd bioloog. Ruben vroeg zich af waarom deze wolf juist over dit hek springt en er niet door- of onder kruipt. Daarbij is er natuurlijk de mogelijkheid dat er een lekkere kluif is neergelegd om het dier te lokken zodat hij precies door het infraroodoog van de camera zou springen.

Het Finse natuurtijdschrift Suomen Luonto analyseerde de Spaanse wolvenfoto, het resultaat is te bekijken op:
http://www.suomenluonto.fi/bbcs-nature-photo-competition-judge-admits-winner-photo-investigated-due-to-fraud-allegations

De wedstrijdjury heeft inmiddels zelf een onderzoek gestart en zal de resultaten meldden aan de organisatie,’the Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year’ die uiteindelijk een beslissing moet nemen.

De titel van de wolvenfoto was ‘The Storybook Wolf’ en die had niet beter gekozen kunnen worden want de foto zelf lijkt een sprookje te zijn. Wordt vervolgd…

© tekst: Martijn de Jonge