Wisse stopt met Four Eyes

Fotografie duizendpoot Pieter Wisse stopt met zijn boekwinkel / galerie Four Eyes in Rotterdam. Na gedurende drie jaar zijn tijd over verschillende discplines te hebben verdeeld, acht hij het tijd zich volledig toe te leggen op zijn fotografie, meldt hij op zijn website.
Wisse begon met Four Eyes in juni 2009. Hij had een galerie voor fotografie en beeldende kunst voor ogen, in combinatie met een boekwinkel waar hij betaalbare boeken van zowel gerenommeerde als onbekende uitgevers wilde verkopen. In april 2010 begon hij bovendien aan het 500 Photographers project, een blog waarop Wisse (met hulp van bezoekers) hedendaagse fotograferen uit alle denkbare disciplines verzameld om zo tot een doorsnede van de hedendaagse fotografie te komen. Als de 500 is bereikt, is het project af.

PhotoQ vroeg zich af: gaan er ook nog andere redenen schuil achter het stopzetten van een ambitieus project als Four Eyes? Wisse: ‘Het komt voornamelijk voort uit een artistieke overweging. Ik was vooral bezig met het organiseren: weer een nieuwe expo, weer nieuwe boeken selecteren. Ik merkte dat het mijn grote toekomstplan, fotograferen, in de weg begon te staan. Ik wil toch vooral creëren.’ Op de achtergrond speelt er ook een economische overweging mee: ‘Als Four Eyes heel winstgevend was geweest, was ik er mee doorgegaan.’ Wisse heeft niet overwogen de boel over te dragen. ‘Er zijn genoeg initiatieven die het gat kunnen opvullen.’ Een opbeurend bericht in een tijd waarin veel boekwinkels hun deuren sluiten.

En de opgedane kennis waaraan hij in zijn bericht refereert? ‘Ik heb veel geleerd over wat werkt in vormgeving, selectie. Wat voor cover werkt bij een boek, wat doet een titel, wat de papiersoort. Ik heb ook duidelijk verschil gemerkt in de verkoop tussen boeken die ik inkocht en boeken die ik in consignatie had. Bij de inkoop ging het om mijn eigen geld en was ik veel kritischer. Die boeken verkochten gelukkig ook beter dan de boeken in consignatie waarbij meer risico was genomen in vorm en coverbeeld bijvoorbeeld. Dat zijn waardevolle lessen die ik zeker kan inzetten in een potentieel eigen boekproject.’

Plannen voor de toekomst: ‘Tijd nemen om nieuwe projecten op te starten. Maar eerst ga ik 500 photographers afmaken. Ik moet er nog 57.’

Lees de aankondiging op www.four-eyes.nl
500photographers.blogspot.com